Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Lassú de biztos pusztulást okozó vegyszer betiltását követelik

Posted by Suggestor - 2017. július 12. szerda

Átvétel az InfoRádió-tól

A méhek pusztulásáért felelős vegyszer, a neonikotinoid teljes körű betiltását követelte kedden a Greenpeace a Kossuth téren.

A neonikotinoid rovarölők az elmúlt években a legelterjedtebb mezőgazdasági rovarirtó szerek közé kerültek, de ezek nagy veszélyt jelentenek a méhek és a beporzó rovarok számára – mondta az InfoRádiónak Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

Sok tudós összefüggésbe hozta e szerek alkalmazását a világszerte tapasztalható méhpusztulásokkal.

A legújabb kutatások szerint a szántóföldeken természetesnek tekinthető kicsi mennyiségben is károsítja ez a hatóanyag a méhpopulációkat. A hatás nem látható azonnal, vagyis az állatok nem azonnal elpusztulnak, hanem nehezebben találnak haza és kevesebb élelmet visznek, és emiatt hosszútávon károsodik a méhcsalád.

Méhészfelszerelésben, koporsót formáló méhkaptárakkal és feliratokkal tiltakozott a Greenpeace a Kossuth téren.

Sokáig nem voltak szabadföldi vizsgálatok, csak laboratóriumi körülmények között mutatták be, hogy ezek a vegyszerek kockázatot jelentenek a méheknek. Most azonban a Science magazinban nemrég bemutattak egy friss, a vegyszergyártó cégek által finanszírozott kutatást, amelyből kiderült: a 33 helyszínen, ahol vizsgálták a neonikotinoidoknak kitett méheket, megindult az állatok pusztulása.

A 33 helyszínből 12 volt magyar, és itt az derült ki, hogy a kontrollcsaládokhoz képest átlagosan 24 százalékkal kevesebb dolgozó méh volt a kaptárakban a következő évre.

Magyarul a méhcsaládok fennmaradását veszélyezteti ezen vegyszerek használata

– jelentette ki Simon Gergely.

Több kutatás is felhívta a figyelmet arra, hogy a neonikotinoidokkal kezelt mezőgazdasági területek környezetében lévő vadvirágos területeken is megjelennek ezek a vegyszerek.

Egyszer már nem tiltották be

Amikor az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság 2003-ban felmérte e szerek biztonsági kockázatait, azt javasolta, hogy ideiglenesen tiltsák be ezek használatát a méhek számára attraktív növények, így repce, napraforgó és kukorica esetén. Magyarország ezt nem támogatta, részben épp a szabadföldi kísérletek hiányára hivatkozva.

Az akkori ideiglenes tilalmat most vizsgálták felül, és ősszel fognak a tagállamok szavazni az Európai Bizottság azon előterjesztéséről, hogy teljesen megtiltsák az érintett neonikotinoidok használatát.

Arra kérték a kormányt és Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy tiltsák be ezeknek a szereknek a használatát.

“Úgy gondoljuk, hogy nincs helye több kifogásnak, meg kell szavazni ezen szerek betiltását, és az sem tartható, hogy Magyarország rendszeresen derogációt, vészhelyzeti eseti engedélyt kért a már betiltott szerekre is” – mondta a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

Ez alkalomból átnyújtották a környezet- és természetvédő szervezetek 2017-es találkozóján született állásfoglalást, amelyben arra kérjük fel a kormányt, hogy támogassa e szerek tilalmát, ne adjon több derogációt, és hosszútávon az ökológiai mezőgazdaságot támogassa.

Forrás: http://inforadio.hu/belfold/2017/07/11/artalmas_vegyszer_betiltasat_kovetelik/

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: