Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A gyermekben sejtszinten leolvasható az apa tartós távolléte

Posted by Suggestor - 2017. július 21. péntek

Mindegy miért – börtön, halál vagy válás okozza az elválást, a gyerekre negatív fizikai és viselkedésbeli következményei vannak a szeparációnak.

Egy új kutatásban a Princeton Egyetem munkatársai megállapították, hogy az apa elvesztése negatív hatást gyakorol a gyerek telomerjeire, a kromoszómák végződéseit védő ‘sapkákra’, amelyek hossza a tudósok szerint az egészségi állapotra jellemző.

Az apa elvesztése világosan meglátszik a sejtek működésén, a telomerek becsült hosszán: az apától való távollét a születéstől 9 éves korig a gyereknél a telomerek rövidüléséhez vezet. A hatás akkor a legnagyobb, ha az apa meghal: ekkor 16 százalék a rövidülés mértéke.

A Pediatrics – Gyermekgyógyászat – című folyóirat közölte a tanulmányt, amely beszámolt arról, hogy az apa elvesztésével jelentős negatív hatás éri a gyermek telomerjeit védő nukleoproteineket, amelyek sapkaként védik a kromoszómákat. Egy kilenc éves gyermek, aki elvesztette az apját, 16 százalékkal rövidebb telomerekkel rendelkezik, mint az a gyermek, aki együtt él az apjával. Az apa halála okozza a legnagyobb rövidülést, és a hatás a fiúknál nagyobb, mint a lányoknál.

A telomerekről azt gondolják a tudósok, hogy a sejtek öregedését jelzik és az egészségi állapotot. A szerepük az, hogy sértetlenül megtartsák a DNS-t a sejtosztódás után. Minden egyes alkalommal, amikor a sejt osztódik, a telomerjei rövidülnek. Amikor a telomer túl röviddé válik, a sejt nem osztódik tovább. Előző kutatások arra utaltak, hogy a megrövidült telomerek egy egész sor betegséggel (szív- és érrendszeri, rák) vannak összefüggésben a felnőtt embernél.

A kutatók – Daniel Notterman gyermekgyógyász és Princeton egyetemi munkatársai a Fragile Families and Child Wellbeing Study (Sérülékeny Családok és a Gyermek Jólléte) vizsgálatba bevont gyermekek telomérjét megmérték, adatokat gyűjtöttek és elemeztek mintegy 5000, a 21. század fordulóján az USA városaiban született gyermekekről. A begyűjtött információ a gyermek fizikai és mentális egészségéről, kognitív működéséről, szociális-érzelmi fejlettségéről, iskolai előmeneteléről, lakáskörülményiről szólt, továbbá családjának összetételéről, stabilitásáról és pénzügyi forrásairól.

Megvizsgálták azt is, mi okozza az apa elvesztését: bebörtönzés, halál, távollét vagy válás, és a veszteség időpontját: korai gyermekkorban vagy a gyermekkor közepén történt-e az esemény, és azt is, hogy a telomerek hosszát befolyásolta-e egyéb tényező, például a jövedelem – ez utóbbiakat az anyával készült interjúból gyűjtötték össze, akit a gyermek 1, 3, 5 és 9 éves korában kérdeztek meg.

„Az apa eltűnik a gyermek életéből, és ez érthetően megnövekedett stresszt okoz gazdasági és érzelmi tekintetben” – magyarázza Notterman, molekuláris biológus professzor.

A gyerekek telomerjei rassztól és etnikumtól függetlenül  rövidültek meg. Bizonyítékot csak arra találtak a kutatók, hogy a fiúk telomerjeire negatívabban hat a veszteség. Különösen az 5 év alatti fiúkat érintette mélyen az apjuk halála vagy a tőle való elválás.

„Az a tény, hogy valóságosan mérhető biológiai eredménye van az apa hiányának, aláhúzza a szociálpolitikának azt a törekvését, hogy mindenképpen elő kell segíteni, fenn kell tartani a kontaktust a gyermekek és az apjuk között.”

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170718142938.htm

Egy hozzászólás to “A gyermekben sejtszinten leolvasható az apa tartós távolléte”

  1. uniohid said

    „Az a tény, hogy valóságosan mérhető biológiai eredménye van az apa hiányának, aláhúzza a szociálpolitikának azt a törekvését, hogy mindenképpen elő kell segíteni, fenn kell tartani a kontaktust a gyermekek és az apjuk között.”

    “…a hatás a fiúknál nagyobb, mint a lányoknál.”

    “Különösen az 5 év alatti fiúkat érintette mélyen az apjuk halála vagy a tőle való elválás.”

    !!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.