Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Boldogabbak leszünk, ha arra használjuk a pénzt, hogy időt vásároljunk vele

Posted by Suggestor - 2017. július 26. szerda

Elégedettebbek leszünk az életünkkel, ha a pénzünkért időt vásárolunk: másra bízzuk a háztartási munkát, a takarítást vagy a főzést, mondják a Brit Columbia Egyetem kutatói.

„Azok az emberek, akiknek bejárónőjük van vagy fizetnek a szomszéd gyereknek, hogy nyírja le a füvet, úgy érezhetik, hogy ők most henyélnek” mondja Ashley Whillans, a Harvard business School tanársegédje, aki még akkor kivitelezte ezt a kutatást, amikor pszichológus PhD hallgató volt a Brit Columbia Egyetemen.

„De a kutatás eredménye azt mutatja, hogy ha időt veszünk, az ugyanolyan kedvező hatással van a boldogságunkra, mintha több pénzünk volna.”

A kutatók több mint 6000 személyt vontak be a vizsgálatba az Egyesült Államokból, Dániából, Kanadából és Hollandiából. Arról kérdezték meg az embereket, szoktak-e és milyen mértékben havonta szabad időt vásárolni maguknak. Emellett egy skálán értékelniük kellett az élettel való  elégedettségüket, és válaszolniuk kellett néhány, az időhiány miatti stresszről feltett kérdésre.

„Nem kizárólag a gazdag emberek vásárolnak maguknak szabad időt” – magyarázza Elizabeth Dunn, a Brit Columbia Egyetem pszichológiai professzora. „Gondolhatnánk, hogy erre csak azok tudnak költeni, akik elég magas a jövedelmük, és marad elég szabadon felhasználható pénzük. De nagy meglepetésünkre, megtaláltuk ezt a gondolkodásmódot a teljes jövedelmi skálán.”

A kutatók egy előzetes kísérletet is végeztek, azért, hogy teszteljék, valóban nagyobb boldogsághoz vezet-e a szabadidő- vásárlás.

60 felnőttet véletlenszerűen kiválasztottak arra a kellemes feladatra, hogy 40 dollárt szabadon elkölthetnek időt spóroló beszerzésre egy hétvégén, és újabb 40 dollárt anyagi beszerzésre egy másik hétvégén.

A kísérlet eredménye szerint az emberek boldogabbnak érezték magukat, amikor időmegtakarításra költötték a pénzt, mint amikor materiális beszerzésre.

Annak ellenére, hogy milyen kedvező az ember életére, a hétköznapokban nagyon kevesen választják ezt az utat, azt tudni illik, hogy szabad időt vásárolnak maguknak.

Még egy olyan mintában is, amelyben 850 milliomost vizsgáltak, csaknem a fele azt válaszolta, hogy nem költ pénzt arra, hogy a nem-szeretem feladatokat delegálja. Egy másik csoportnak, amelyik dolgozó felnőttekből állt, csak a két százaléka költött volna időt vásárlásra egy váratlanul jött, ajándék 40 dollárt .

„Bár a szabadidő megvásárlását úgy tekinthetjük, mint egy lélegzetvételnyi pihenőt a hétköznapok szorításában, kevés ember szán rá pénzt, még ha megtehetné is” – fejtette ki Dunn professzor.

„Sok kutatás rámutatott már, hogy az emberek abba szívesen beruháznak, hogy szép élményeket vásároljanak maguknak, a mi kutatásunk viszont arra utal, hogy az embereknek azt is meg kellene fontolniuk, hogy fizessenek a kellemetlen munkák elkerüléséért.”

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-07/uobc-umt072017.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.