Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A generációk közötti baktérium-átadás előnyösebb

Posted by Suggestor - 2017. július 27. csütörtök

A baktériumok, amelyeket a gyerekek közvetlenül a szüleiktől kapnak, kedvezőbbek az egészségükre, mint amit a környezetükből szereznek be – állítják az Oxford University kutatói.

Sok növénynek és rovarnak vannak hasznos baktériumai, amelyek jó szolgálatot tesznek nekik: némelyek tápanyaggal segítik, mások védik gazdáikat a paraziták ellen.

Az Oxfordi Egyetem állattan tanszéke 106 bakteriális szimbiózis evolúciós történetét követték nyomon az állat-, növény- és gombafajok világában.

A kutatás felfedte, az, hogy hogyan kerülnek át az egyik egyedről a másikra és hogyan contracted meghatározza a szimbiotikus kapcsolat erősségét. Amikor a baktériumok vertikálisan – anyáról utódra kerülnek át, az sokkal jobb a gazdájuk számára, mintha horizontálisan, a környezetből származnának.

Amikor a baktériumok vertikálisan jutottak át a gazdára, a gazdaszervezet úgy fejlődött, hogy függjön ezektől a baktériumoktól. Hogyha eltávolították ezeket a baktériumokat, azzal jelentős kárt okoztak a gazdaszervezetnek. Az afidok, a növényi tetvek esetében például, az egyedek elpusztulnak, ha eltávolítják a baktériumaikat.

A környezetből származó baktériumok esetében kisebb a hatás.

A babnak és a borsónak szüksége van a Rhizobium baktériumokra a talajból, amelyek ki tudják vonni a nitrogént a levegőből, és olyanná alakítják, amit a növények fel tudnak használni. A rhizobium nagyon fontos a növények számára, de nem pusztulnak el nélküle.

„Ha a baktériumok vertikálisan mennek át, érdekük fűződik a gazdaszervezet jóllétéhez. Az egészséges gazdaszervezet, aki jól érzi magát, több utódot fog nemzeni, és majd ugyanúgy átadja a baktériumait utódainak . Majd az utódok is ezt teszik a következő generációval.

A vertikálisan – anyáról utódra – átadott szimbionták (azok a baktériumok, amelyeknek ottléte a gazdaszervezetre is, és a baktériumra is előnyös) hasznot hajtanak az egészséges, elégedett gazdának. Azok viszont, amelyek horizontálisan jutnak át a környezetből, kevésbé hajlandóak a gazda egészségébe és jó közérzetébe invesztálni, minthogy a gazda sem törekszik a baktériumai sikerére” – magyarázza a kapcsolatot Stuart West professzor, az állattan tanszék vezetője, a Nature Communications folyóiratban megjelent írás társszerzője.

Ez a tanulmány jelenti az első lépést a szimbionta kapcsolat jobb megértéséhez.

Az ember sok baktériummal van kapcsolatban, a további kutatások majd kiderítik, melyik milyen jellegű.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-07/uoo-bgb071717.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: