Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A behurcolt, invazív növények is jobbak, mint a semmi…

Posted by Suggestor - 2017. július 28. péntek

Az invazív, behurcolt növényfajok képesek értékes ökoszisztéma funkciókat betölteni – például a tengerparton védelmet nyújtanak a viharok ellen, élelmet adnak az állatoknak – ott, ahol a bennszülött növények hiányoznak vagy súlyosan károsodtak, hívta fel a figyelmet a Duke University és az Észak-Karolinai Wilmington Egyetem.

„A tengerparti élőhelyek gyors hanyatlásával – erre figyelmeztet kutatási eredményünk – jobb nekünk, ha hagyjuk létezni a nem-bennszülött élőlényeket-élőhelyeket, mintha semmi nincs” – mondta Aaron Ramus PhD hallgató (Wilmington Egyetem), aki a kutatást vezette.

„Jó esély van rá, hogy több invazív növény vagy állat nem lesz negatív hatással a környezetére, amit gyakran feltételezünk.”

A máskülönben sivár iszapban a nem-bennszülött hínár helyettesítheti az elvesztett hazai növényzetet, és képes olyan lényeges ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújtani, mint a viharok elleni védelem és az élelemtermelés, amire az emberiségnek majdnem a fele rá is szorul.

A kutatásnak egy behurcolt japán hínár (Gracilaria vermiculophylla) állt a középpontjában, amelyik az Atlanti-óceán északi részének lagúnáiba és öbleibe vette be magát. Nemrégiben egy kutatás kiderítette, hogy a hínár egy osztrigafaj (Crassostrea gigas) exportjával jutott be az Egyesült Államokba, Japánból.

A Gracilaria hínárfaj inváziója Észak-Karolinában, az iszapos partoknál, lehetőséget nyújtott a kutatóknak egy egyedülálló szisztéma tanulmányozására, egy olyan területen, ahol a hazai növények már kipusztultak vagy súlyosan károsodtak.

Tíz hónapon át tartott a kutatás, 48 területen, ahol a Gracilaria különféle sűrűségben burjánzott.

A team havonta mérte a tengerparti ökoszisztéma hét funkciójának  változását.

A hét funkció: talajstabilizálás és erózió kontroll, a vihar miatti áradás és árhullám elleni védelem, biodiverzitás, élelemtermelés és a gazdaságilag fontos rák- és halfajok neveldéje.

Úgy találták, hogy az invazív növények képesek segíteni több téren is.

„A természetmegőrzők dollármilliókat invesztálnak abba, hogy kipusztítsák az invazív fajokat, de mi van, ha azok között az invazív fajok között olyanok is vannak, amelyek hasznosak a bennszülött fajoknak és jók az ökoszisztéma-szolgálatban?” – kérdezi Brian Silliman professzor (Duke Egyetem). „Vizsgálatunk első ízben mutatta ki, hogy itt éppen ez a helyzet.”

„A megőrző és helyreállító szakembereknek most meg kell kezdeni a kemény munkát: meg kell változtatniuk az invazív fajok hatásáról kialakított fekete-fehér képet.”

A kutatók azt remélik, hogy az eredményeik egy újfajta gondolkodást indítanak be a nem-bennszülött, élőhely-alkotó tengerparti növényfajokról, amelyek egyre gyakoribbá válnak azzal, hogy az emberi tevékenység felgyorsítja a bennszülött fajok kipusztítását és az idegen fajok behurcolását a tengerparti területekre.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-07/du-ips071317.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: