Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A dió fogyasztása kedvezően befolyásolja a bél baktériumflóráját

Posted by Suggestor - 2017. július 30. vasárnap

„A diót ‘szupertápláléknak’ is nevezik, mert gazdag omega-3 zsírsavakban, alfa linolénsavban, rostban és igen nagy koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat” – mondja Dr. Lauri Byerley, a fiziológiai kutatásokat vezető professzor a Louisiana Állami Egyetemen.

„Most egy újabb szuperfood hatást adhatunk hozzá a dió előnyös tulajdonságaihoz: kedvező változásokat képes előidézni a bélflórában.”

Rágcsálókon kísérletezve kimutatták, hogy annak a csoportnak, amely dióval kiegészített takarmányt kapott, két új baktériumközösséggel több lett a vastagbelében. Miközben megvizsgálták a bélbaktériumok típusát és számát a kísérleti csoportokban, az is kiderült, hogy nemcsak a baktériumok típusából lett több, hanem a számából is, sőt, a funkcionális kapacitásuk is bővült.

Külön kiemelik a kutatók a kedvező hatásáról jól ismert Lactobacillus baktériumközösség elszaporodását.

„Mi felfedeztük, hogy a dió fogyasztásától megnőtt a baktériumok sokfélesége a bélben, más kutatások az elhízást és egyéb betegségeket, mint a gyulladásos bélbetegséget a kisebb baktérium-diverzitással hozzák összefüggésbe” magyarázza Byerley professzor. „A dió pedig megnöveli a baktériumtípusok számát – például behozza a bélflórába a Lactobacillust – amit tipikusan probiotikumként szoktunk számon tartani. Ebből az következik, hogy a dió – prebiotikumként működik.”

A prebiotikumok olyan tápanyagok, amelyek elősegítik bizonyos kedvező hatású baktériumok aktivitását, és a számukat is megnövelik.

„A belek egészsége új, ígéretes kutatási terület. A kutatók egyre inkább úgy találják, hogy a nagyobb bakteriális diverzitás jobb egészségi állapottal jár együtt.”

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a bél mikrobaközösségeinek átformálása a diófogyasztás előmozdításával egy új fiziológiai mechanizmust teremt, amely képes javítani az egészségi állapotot. A diófogyasztást kapcsolatba hozták már más kutatások a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével, állatkísérletekben a lassúbb tumornövekedéssel és a jobb agyműködéssel.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-07/lsuh-lrf072817.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.