Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az orvosok bebizonyították: az elmerült és újraélesztett gyerek tudata ép, csak a mozgáspályái károsodtak

Posted by Suggestor - 2017. augusztus 4. péntek

A University of Texas Egészségtudományi Központja strukturális és funkcionális MRI-vel bebizonyította, hogy az oxigénhiány a mozgást kontrolláló területeket érinti az agyban, de az észlelés és a gondolkodás nagyjában-egészében érintetlen marad a vízbe fulladt és kimentett gyermekeknél.

A gyermekek, akiket vízben elmerülés után újraélesztettek, úgy élnek, mintha a testük börtönébe zárt rabok lennének. Nem tudnak megmozdulni, és nem tudnak beszélni.

10 ilyen – oxigénhiányos agysérülést szenvedett – gyereket vizsgáltak a kutatók az egyetemen, akik a bezártság szindróma különféle jeleit mutatták. Ez felnőtt esetében ritka állapot, és úgy vélték eddig, gyereknél még ritkábban fordul elő.

A gyermekek vízbe fulladása az egyik leggyakoribb oka a ‘bezártság szindrómának’.

A kutatók eredménye azt jelenti, hogy a sérülés helyhez kötött és nem kiterjedt, ahogy eddig hitték. Az agysérülés egy, a mozgás szempontjából kritikus területre korlátozódik, amelyet – mélyen az agyban – specifikus kis artéria-köteg lát el.

Az agysérülést fokális (góc-) sztrók, az adott területen a vérellátás hiánya okozza, amit a későbbiekben az érintett gyerekeknél kezelni lehet a kórházba érkezésükkor, mondja Peter T. Fox professzor, a képalkotó eljárások felhasználását kutató intézet igazgatója.

„A képalkotó eljárásos vizsgálatoknál megnézzük a vizuális, hallási, tapintási és a kognitív hálózatokat, és látjuk a mozgási – motoros – pályákat és hálózatokat is.”.

„A ‘locked-in’ szindrómában a páciens családja szokott lenni az első, aki kijelenti, hogy visszatért a gyerek tudata. Ők állandóan a gyerek mellett vannak, tudják, milyen volt a gyerek személyisége, milyenek voltak a tulajdonságai, mit kedvelt a baleset előtt.”

Némelyik gyerek képes a szemével kommunikálni, míg mások nem.

„Még a legsúlyosabban érintett gyermekben is, megtaláltuk a bizonyítékát annak, hogy legalább az öntudatuk és mások felismerése működik.”

„Ez azt jelenti, hogy tudatuknál vannak? Nos, kijelenthetjük, hogy ez a funkció érintetlenül megmaradt.”

A kutatási eredmény megkönnyebbülést jelent a szülőknek, Liz Tullisnak is, akinek a fia agysérülést szenvedett, miután elmerült és újraélesztették.

„Néhány szülő, mint Liz is, meg vannak győződve arról, hogy a gyermekük velük van, tudatánál van. Az orvosok hiába mondják nekik, hogy a gyermekük nincsen tudatánál, ők tovább mennek, újabb és újabb véleményt keresnek.”

Ha ez az új tapasztalat – hogy a gyermekkori vízbe fulladásból eredő oxigénhiányos agysérülés fokális sztrókot okoz a motoros pályán – széles körben elterjedté válik az orvosok körében, és ha az állatkísérletekben kikísérletezett terápia hatásos lesz emberre is, a gyerekeket közvetlenül a kórházba szállításuk után kezelni lehet, és több funkciót meg lehet menteni” – magyarázza a professzor.

„Ez egy újonnan felfedezett szindróma. Nem tanítják az orvosegyetemen.”

„Amikor Conrad túlélte a balesetet, nem kaptam az orvosoktól sem sok reményt, sem útmutatást a kezeléséhez. Tulajdonképpen arra biztattak, adjam intézetbe Conradot”- emlékszik vissza Conrad édesanyja.

„Más családokat arra biztattak, hogy járuljanak hozzá a gondozás megszüntetéséhez (mondjanak le a gyerek életéről), Mivel az oxigénhiányos agysérülésről az volt a vélemény, hogy általános károsodást okoz az agyban, az orvosi prognózis lemondott a páciensről, minden terápiát reménytelennek és lehetetlennek ítélt.”

„Ez a kutatás – áttörés. Már az is, ha közzéteszik Dr. Fox kutatási eredményét, óriási hatással lesz a családokra. Az orvostársadalmat soha senki nem világosította föl, hogy ezek a gyerekek ‘ott vannak bent, bezárva a saját testükbe’, ez majd változtat a helyzetünkön, megkapjuk a támogatást, amire szükségünk van. Ez a kutatás haladást jelent az oxigénhiányos agysérülés megértésében és kezelésében. Reményt ad és megerősíti szeretetünket és elkötelezettségünket gyermekeink iránt.”

A team klinikai folyóiratokban tette közzé kutatási eredményeit, így bizonyosan hatást gyakorol majd a betegellátásra, mondta Dr. Fox.

Most, tizenhárom évvel a balesete után Conrad Tullis 15 éves, és másodéves a főiskolán, mert a szülei „ingergazdag” környezetet nyújtottak a ‘magába zárt’ gyereknek.

„Ha úgy érzi, hogy a gyermeke tudatánál van, akkor stimulálnia kell, lehetőséget kell adni neki a fejlődésre, az ismeretei, az intellektusa és a személyisége fejlesztésére” – mondja Dr. Fox. „ Ez a kutatás irányt mutat, hogyan kell gondoskodni a megőrzött agyterületekről, és bátorítja a szülőket, nyújtsanak a gyermeküknek ingergazdag környezetet.”

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-07/uoth-ki073117.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: