Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A klímaváltozás várhatóan megnöveli a levegőszennyezés miatti idő előtti halálozást

Posted by Suggestor - 2017. augusztus 9. szerda

Az Észak-Karolinai Egyetem publikálta az eddigi legrészletesebb tanulmányt a klímaváltozás, a légszennyezettség és az idő előtti halálozás összefüggéséről.

Az egyetem kutatói szerint már 2030-ban előreláthatóan 60 000 idő előtti haláleset fog történni globálisan a klímaváltozással fokozódó levegőszennyezésből kifolyólag.

Ez a tanulmány egyike az újabb bizonyítékoknak arra nézve, hogy a klímaváltozás döntően negatív hatással van az emberiség egészségére.

„Ahogy az éghajlat változik, hatást gyakorol a levegőt szennyező anyagok koncentrációjára,  az pedig  jelentős hatással lesz az egészségre a világon mindenütt” – jelentette ki Jason West, a kutatásvezető.

A magasabb hőmérséklet felgyorsítja a kémiai reakciókat, amelyek létrehozzák az ózont és a finom szálló port (PM – particulate matter, részecske-szennyezés), amelyekről tudjuk, hogy károsítják az egészséget.

A lakóhelyek (városok, falvak) szárazabbak lesznek, amitől rosszabbodik a levegőszennyezés is, mert kevésbé mossa le az eső a szennyet, továbbá növekszik a tüzek, porviharok száma.

A fákra is hatással lesz a magasabb hőmérséklet: több organikus szennyezőanyagot fognak kibocsátani.

A kutatók több globális klímamodell alkalmazásával próbálták meghatározni az idő előtti halálozások nagyságát, amelyek az ózonkibocsátás és a finom szálló por miatt következnek majd be – 2030-ban, illetve 2100-ban.

Előbb meghatározták a becsült ózon-, illetve a finom szálló por mennyiségének változását, majd szétterítették a világtérképen – figyelembe véve a népességnövekedést és a levegőszennyezésre való, várhatóan növekvő érzékenységet is.

A klímaváltozás – a kutatók szerint – várhatóan növeli majd a levegőszennyezéssel kapcsolatos halálozásokat világszerte, minden egyes régióban – kivéve Afrikát. A nyolc klímamodellből, amellyel dolgoztak, öt több idő előtti halálozást jósolt 2030-ra, és kilencből hét – 2100-ra.

„Azt találtuk, hogy a legtöbb modell a valószínű halálozások növekedését mutatja, és ez a legvilágosabb jelzés, hogy az éghajlatváltozás romboló hatással lesz mind a levegő minőségére, mind az egészségre. Mi együttműködtünk a világ legkiválóbb éghajlat-modellező kutatóival az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Japánban és Új-Zélandon, hogy a lehető legátfogóbb képet adjuk a témáról” – zárta West professzor az írását.

Persze, a levegőszennyezés okozta egészségkárosodáson kívül a klímaváltozás várhatóan másképpen is befolyásolja az egészséget: hő-stresszel, heves viharokkal, a fertőző betegségek terjedésével és a tiszta ivóvízhez és élelemhez való hozzájutás megnehezítésével.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-07/uonc-cce072717.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.