Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A reggeli gabonaféléinkben levő tartósítószerrel jó úton haladunk az elhízás felé

Posted by Suggestor - 2017. augusztus 11. péntek

A Cedars-Sinai Medical Center innovatív módon demonstrálta, hogy milyen súlyos hatást okoznak azok a kémiai anyagok, amelyekkel az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar tartósítja a termékeit.

Több mint 80 000 vegyület van használatban az Egyesült Államokban, élelmiszer-ipari, kozmetikai, személyes higiéniai és egyéb termékekben. Ezek – az amerikai egészségügyi minisztérium kijelentése szerint – többnyire ártalmatlan vegyületek – de ártalmatlanságukat eddig senki sem vizsgálta, nem bizonyította.

Rendkívül költséges, és etikailag lehetetlen feladatra vállalkozna, aki azt szeretné, hogy embereken is be legyenek vizsgálva ezek a vegyületek. Ugyanis ha az állatkísérletek igazolják, hogy ezek a szerek hosszabb távon ártalmasak az egészségre, emberen kipróbálni már etikai gondot okoz.

Erre találtak megoldást a Cedars-Sinai orvosi központ munkatársai: őssejtekből növesztett bélhám-sejteken és agyi idegszöveten tesztelik a mindennapi életben gyakran használt vegyi anyagokat.

A kutatók most csak három vegyületet teszteltek:

A butil-hidroxitoluolt (BHT) egy antioxidánst, amit közönségesen a reggeli gabonafélékhez adagolnak, hogy védje a terméket az avasodástól.

A másik a perfluoro-oktánsav (PFOA)– egy polimer, ami megtalálható főzőedényekben, konyhai eszközökben, kárpitokban és más termékekben.

A harmadik a tributiltin (TBT), egy, a festékekben megtalálható vegyület, amely bekerülhet az élővizekbe és felhalmozódhat a tengeri élőlényekben.

A vizsgálathoz őssejtekből növesztett, hormontermelő szöveteket használtak, hogy demonstrálják: ha tartósan, hosszabb időn át éri őket ennek a vegyületnek a hatása, az zavarja az emésztőrendszerből az agyba irányuló jelzéseket, így az érintett expozíciónak kitett ember nem tudja, mikor elég a táplálékból. Amikor ez a jelzőrendszer tönkre megy, az emberek tovább folytatják az evést, – és elhíznak.

„Felfedeztük, hogy ezek közül a vegyületek közül mindegyik károsítja a bélcsatorna és az agy közötti információt közvetítő hormonokat” – mondta Dhruv Sareen, az Indukált Pluripotens Őssejt részleg igazgatója. A három közül a BHT váltotta ki a legerősebben romboló hatást (ami a reggeli gabonafélékben található).

„Amikor a három vegyületet együttesen teszteltük, kiderült, hogy a kombinált hatás még erősebb.”

A kísérlethez Sareen és munkatársai előbb vérmintát vettek felnőttektől, majd az átprogramozó gének segítségével a vérsejteket átalakították indukált pluripotens őssejtekké, bélhám-sejteket növesztettek velük, illetve az agy hipotalamusz régiójának idegszöveteit (amelyek az étvágyat és az anyagcserét szabályozzák) hozták létre általuk.

Majd kitették a fenti szöveteket BHT, PFOA és TBT hatásának – egyenként, illetve kombinálva -,

és figyelték, mi történik a sejtekben.

Megállapították, hogy a vegyületek megszakították azt a hálózatot, amely lehetővé teszi, hogy a jelzőhormonok megtartsák szerkezetüket és szállítsák az információt – azaz hatástalanították őket.

A vegyületek ezen kívül a mitokondriumot is károsították – vagyis a sejtnek azt a részét, ami a táplálékot és az oxigént energiává alakítja, vezéreli a szervezet metabolizmusát.

Mivel a károsodás a fiatal sejtekben, korai stádiumban ment végbe, arra lehet következtetni, hogy a hormonrendszert érő kár a várandós anyákat és magzatukat is érheti.

Más kutatók – állatkísérletekből – figyelmeztettek arra, hogy a jelző hormonok hálózatát megszakító vegyületek (az endokrin diszruptorok) hatása átadódhat a következő nemzedékeknek, csak ezt a folyamatot eddig nem bizonyította senki az embernél, magyarázta Sareen.

„Ha teszteljük – egyiket a másik után – ezeket a vegyületeket, emberi szöveteken a laboratóriumban, meg tudjuk csinálni az értékelésüket, könnyen és költséghatékonyan.”

A kutatási eredményről a Nature Communications című folyóirat számolt be.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-08/cmc-ssh080917.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: