Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az antibakteriális szappannal az élő környezetbe kijutó vegyület a magzat normális fejlődését veszélyezteti

Posted by Suggestor - 2017. augusztus 13. vasárnap

A triclocarban vagy TCC  egy antibakteriális vegyület, amit a személyi higiénés termékek tartalmaznak – úgy mint szappanok, különféle lemosók (lotion), továbbá az egészségügy területén használják még nagy mennyiségben ezeket –  az anyától a magzatba jutnak, és akár visszafordíthatatlan károsodást is okozhatnak a zsír-anyagcseréjükben.

A TCC a tíz leggyakrabban előforduló vegyület közé tartozik a szennyvízben – koncentrációban is és gyakoriságban is.

A lipidek természetesen előforduló molekulák, zsírok, viaszos anyagok, zsírban oldódó vitaminok, mono- és diglyceridek, triglyceridek. A fő biológiai funkciójuk az energia tárolása, továbbá információ közvetítés, valamint a sejtmembrán alkotó elemei.

„Eredményeink rámutatnak a TCC-nek kitettség veszélyeire. A szennyezett vízforrások és az élő környezet útján kerülhetünk kontaktusba vele, és a lehetséges negatív hatását a magzati fejlődés alatti expozíció közben fejti ki” – magyarázza Heather Enright, a Lawrence Livermore National Laboratory (USA( biológusa.

„Az élet korai szakaszában a TCC-nek kitettség olyan potenciális veszéllyel is jár, hogy visszafordíthatatlan károsodást okoz a fejlődő utód érzékeny szerveiben, védelmi rendszerében.”

A kutatócsoport egereket vizsgált vemhesség és szoptatás ideje alatt, és megállapította, hogy a TCC átkerül az anyából az utódba. A TCC-t megjelölték karbon 14 atomokkal, hogy követni tudják az útját az anya és az utód szervrendszereiben. AMS-sel (tömegspektrométer) megmérték az utódban és az anyában a TCC koncentrációt az expozíció után.

„Kimutattuk, hogy a TCC átjut az anyából az utódba, mind méhlepény útján, mind a szoptatással. A TCC-nek kitettség a fejlődési időszakban komoly egészségkockázatot jelent a fejlődő embrióra vagy magzatra., mert érzékenyek a hormonszint változására, ami gyakran visszafordíthatatlan változásokat is okozhat.”

A TCC-hez kapcsolható vegyületeket felfedezték az utód testének szöveteiben, jelentős koncentrációban az agyában, a szívében és a zsírrétegében. Emellett, a TCC-nek kitett utód testsúlya nagyobb volt, mint a nem-kitett egér esetében: a nőstény egérnek 11 százalékkal, a hím egérnek 8,5 százalékkal volt több a súlya.

Megnézték a kutatók a gén-expressziót is a májban és a zsírszövetekben. A TCC-nek kitett utódoknál az eredményből arra lehet következtetni, hogy a gén-változás a lipid-metabolizmusban a nőstény utódoknál együtt járt a többlet-zsírral és a máj triglyceridjeinek megnövekedésével.

Az írás a PLOS ONE szabad felhasználású folyóiratban jelent meg.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170809151247.htm

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.