Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Tíz éve működik távhűtő központ Bécsben

Posted by Suggestor - 2017. augusztus 14. hétfő

Átvétel greenfo.hu-ról

Éppen tíz évvel ezelőtt, 2007-ben kezdte meg működését Bécs első távhűtő-központja. Azóta évi 15%-kal bővül a hálózat, és ma már tizenhárom ilyen hűtőmű szolgáltat hideget például kórházaknak, szállodáknak vagy a Bécsi Főpályaudvarnak. Kapacitásuk 1,2 millió hűtőszekrény teljesítményének felel meg.

A klímaváltozás és az egyre hosszabb hőhullámok miatt Európának húsz éven belül ugyanannyi hűtési energiára lesz szüksége, mint fűtésire – vélik a szakértők. Éppen ezért 2007-ben Bécs úgy döntött, hogy ebben is a környezetbarát utat választja: a szemétégetéskor és áramtermeléskor keletkező mellékterméket, a hőt használja fel a távhűtési rendszerbe betáplált, 6 fokos víz előállításához.

A hagyományos klimatizálási technikákhoz képest a távhideg előállításához ötször-tízszer kevesebb primer energia szükséges, így ugyanennyi széndioxidtól lehet megkímélni a környezetet.

Ráadásul a távhűtés révén a nyári hónapokban is hasznosítani tudják a szemétégetőkben és erőművekben keletkező mellékterméket, a hőt. Áram helyett ugyanis hővel működtetik az abszorpciós hűtőberendezéseket.

Bécsben jelenleg 13 távhűtő-központ működik, amelyek teljesítménye 120 megawatt. Ez mintegy 2 millió négyzetméternyi klimatizált irodaterületet, illetve 1,2 millió hűtőszekrény teljesítményét jelenti. A hálózatot üzemeltető Wien Energie a jövőben 200 megawattra szeretné bővíteni a távhűtési kapacitását, és minél több új ügyfelet megnyerni a szolgáltatásnak. A következő távhűtő-központ Leopoldstadtban, az Austria Campus területén épül, ahol 2018-tól mintegy 10 ezer ember élhet és dolgozhat majd klimatizált környezetben.

Az osztrák főváros egyébként nemcsak a távhűtéssel igyekszik elviselhetőbbé tenni lakói számára a forró nyári hónapokat. Számos olyan intézkedést hoztak, amelyek célja, hogy hozzájáruljanak a városlakók életminőségének javításához. Így például támogatják a századfordulós lakóépületek udvarának rendezését és parkosítását, közösségi kertek alapítását, erkélyek hozzáépítését, a mintegy kétezer önkormányzati lakóépület környékén pedig 1,8 millió bokor és 67 ezer fa járul hozzá a kellemesebb mikroklímához.

A bécsi építési törvény legújabb módosítása pedig már olyan előírásokat is tartalmaz, amelyek kifejezetten az épületek jobb hőtartását és a klímavédelmet szolgálják. Így például 16 cm helyett 20 centiméteres szigetelésvastagságot ír elő, utólagos tetőszigetelés esetén pedig akár 30 centiméterrel is meg lehet emelni az épület magasságát. Amennyiben a beépítési terv kert létesítését is előírja, minden megkezdett 250 négyzetméter után legalább egy fát kell ültetni.

 

-Forrás:http://greenfo.hu/hirek/2017/08/11/tiz-eves-a-becsi-tavhutes

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s