Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Télen is vannak előnyei a zöld tetőnek

Posted by Suggestor - 2017. augusztus 29. kedd

Átvétel a greenfo.hu-ról

Télen is vannak előnyei a zöld tetőnek…

Azt már régóta tudjuk, hogy a zöld tetők segítenek lehűteni a melegben a lakást, ezért nagyon hasznosak lehetnek, ha nem akarunk sokat költeni a klímára, vagy védeni szeretnénk a környezetünket. A Torontói Egyetem kutatói szerint azonban még télen is jól jöhet egy zöld tető, ugyanis a fűtésszámlát is csökkenthetjük vele.

A zöld tetőket automatikusan a nyári hűtésszámla csökkenésével azonosítjuk – de mi a helyzet velük télen? Egy kutatásból korábban kiderült, hogy a fűtésszámlát is lejjebb nyomhatjuk velük.

A kutatásban egy teszttetőt vizsgáltak meg, amit nagyrészt borókafélékkel ültettek tele. A hűtési és fűtési értékeit összevetették egy hagyományos aszfalttetőével, és januárban, valamint februárban is megmérték, mennyire járul hozzá a lakás felmelegítéséhez a növényzet.

Bár a kutatók megállapították, hogy a tető árnyékolásával csökken a hőmegőrzés, ezt a növények azzal kompenzálják, hogy szélmentes különleges mikroklímát hoznak létre a házon. A hagyományos aszfalttetővel rendelkező lakást 7748 kilowattóra energia felhasználásával lehetett felfűteni, míg a zöld tetős lakásnál ez az érték 7287 volt. A fűtésre szánt energiából 5,63-5,93 százalékot spórolhatunk egy zöld tetővel, a felső emeletek esetében ez a szám már 61 százalék.

Persze az, hogy pontosan mennyire járul hozzá a ház fűtéséhez a zöld tető, attól is függ, hogy pontosan milyen növényekkel ültetjük be – de általánosságban elmondhatjuk, hogy nemcsak nyáron, hanem télen is jól járunk, ha ilyen tetőmegoldást választunk.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2017/08/27/telen-is-vannak-elonyei-a-zold-tetoknek

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s