Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mi lenne, ha csokoládé evéssel megelőzhetnénk vagy gyógyíthatnánk a cukorbetegséget?

Posted by Suggestor - 2017. augusztus 30. szerda

Különös ötlet.

De a Brigham Young University kutatói felfedeztek bizonyos vegyületeket a kakaóban, amelyek arra ösztönzik a szervezetet, hogy több inzulint válasszon el, feleljen meg a szervezet szükségleteinek.

Amikor egy ember cukorbeteg – vagy nem termel a szervezete elég inzulint, vagy nem tudja feldolgozni megfelelően a vércukrot. Emögött a béta sejtek hibás működése áll. A béta sejtek dolga az inzulintermelés.

A Brigham Young University táplálkozástudósai kiderítették, hogy a béta sejtek epicatechin monomerek jelenlétében jobban működnek. Ezeket a vegyületeket a kakaó tartalmazza.

A Virginia Tech közreműködő munkatársai először kakaó-vegyületekkel etettek nagy zsírtartalmú táplálékon tartott állatokat. Kiderült, hogy a kakaó összetevők csökkentették az elhízást az állatoknál, és fokozták a képességüket a megnövekedett vércukorszinttel való megbirkózásra.

Ezután a Brigham Young University munkacsoportja vizsgálta meg, mi történhetett sejtszinten – a béta sejtek szintjén.

Ekkor jöttek rá, hogy az epicatechin monomerek fokozták a béta sejtek inzulin elválasztó képességét.

„Védik a sejteket, növelik az oxidatív stresszel való megbirkózási képességüket. Az epicatechin monomerek a béta sejtek mitokondriumait erősebbé teszik, azok ezáltal több ATP-t (energiát) termelnek, és így több inzulin termelődik” – magyarázza az egyik kutató.

„Ezzel közelebb kerültünk ahhoz, hogy élelmiszerben vagy táplálékkiegészítőben hatékonyabban fel tudjuk használni ezeket a vegyületeket, hogy fenntartsuk a normál vércukorszintet, esetleg késleltessük – vagy megelőzzük a 2. típusú cukorbetegség kialakulását” – véli Andrew Neilson tanársegéd.

Az új kutatási eredmény a Journal of Nutritional Biochemistry című folyóiratban jelent meg.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170825163931.htm

Reklámok

Egy hozzászólás to “Mi lenne, ha csokoládé evéssel megelőzhetnénk vagy gyógyíthatnánk a cukorbetegséget?”

  1. uniohid said

    „Ezzel közelebb kerültünk ahhoz, hogy élelmiszerben vagy táplálékkiegészítőben hatékonyabban fel tudjuk használni ezeket a vegyületeket, hogy fenntartsuk a normál vércukorszintet, esetleg késleltessük – vagy megelőzzük a 2. típusú cukorbetegség kialakulását” – Úgy legyen! : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s