Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az agyműködés előre jelzi, kinek van kardiovaszkuláris kockázata – stresszhatásra

Posted by Suggestor - 2017. szeptember 4. hétfő

Az agynak sajátos aktivitási mintája van a stresszel teli életesemények alatt, amely előre jelzi a test reakcióit, a vérnyomás emelkedését és a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatának növekedését.

Az új kutatás, ami az Amerikai Szívgyógyászok Szövetségének lapjában jelent meg, ezidáig a legnagyobb, képalkotó eljárással készült vizsgálat a kardiovaszkuláris stressz fiziológiájáról. Magyarázatot ad arra, hogyan befolyásolja a stressz az agyunkon keresztül a szív – és az erek egészségét.

„A pszichikai stressz hatással van a fizikai egészségre és a szívbetegség kockázatára. Biológiai és agyműködési magyarázat van erre a hatásra” – jelentette ki Peter Gianaros a Pittsburgh-i Egyetem pszichológia professzora.

Ahhoz, hogy megértsék az agy és a szervezet kapcsolatát a stresszel és az egészséggel, mentálisan stresszt okozó tesztet végeztettek kísérleti személyekkel, közben MRI-vel monitorozták a vérnyomásukat és a szívfrekvenciájukat.

Az önkéntesek negatív visszajelzést kaptak, miközben időre kellett végezniük a feladattal.

Az önkéntesek között 157 férfi és 153 nő volt, harminc és ötvenegy év közöttiek, és részben résztvevői voltak a Pittsburghi Képalkotó Projektnek, ami azt vizsgálja, hogyan befolyásolja az agy a kardiovaszkuláris betegség kockázatát.

A várakozásnak megfelelően, a mentális stressz fokozta a vérnyomást és a szívfrekvenciát a legtöbb önkéntesben.

A gépi tanulás felhasználásával, a kutatók megállapították, hogy egy specifikus agyműködési mintánál megjósolható az önkéntes vérnyomás-emelkedésének mértéke és  szívverés-válasza, amit a mentális stresszre ad.

Azok az agyterületek voltak bevonva, amelyek megállapítják, hogy a környezetből bejövő információk fenyegetőek, valamint az autonóm idegrendszeren keresztül a szív- és az érműködést felügyelő terület.

Középkorú, egészséges, alacsony kockázatú emberekről volt szó az önkéntesek esetében, nem lehetett szívbeteg emberekre alkalmazni közvetlenül az eredményt. Továbbá az agyi felvétel nem elfogadott  oki összefüggés megállapítására.

„Ez a kutatás igazolja az elméletünket, és azt a feltevést is, hogy az agyi felvételek a jövőben hasznos eszközök lehetnek azoknak az embereknek a kiszűrésére, akik szívbetegség kockázattal bírnak, és akiknél közbe lehet avatkozni ilyen vagy olyan módszerrel a stressz csökkentésére” -jelentette ki a professzor.

Forrás:https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-08/aha-bam081817.php

Egy hozzászólás to “Az agyműködés előre jelzi, kinek van kardiovaszkuláris kockázata – stresszhatásra”

  1. uniohid said

    „A pszichikai stressz hatással van a fizikai egészségre és a szívbetegség kockázatára. Biológiai és agyműködési magyarázat van erre a hatásra”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.