Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A táplálkozás jó hatással van a szellemi teljesítményre

Posted by Suggestor - 2017. szeptember 11. hétfő

A táplálkozásnak a szellemi teljesítő képességre való előnyös hatását már korábban felfedezték, csak arra nem tudtak a kutatók választ adni, hogy milyen összefüggés áll a dolog hátterében. A University of Illinois tudósai most felfedezték, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavak – amelyek az olívaolajban, diófélékben és az avokádóban találhatók -, kapcsolatban vannak az általános intelligenciával, ami az agy figyelem hálózatának szerveződésén keresztül realizálódik.

„A célunk az volt, hogy megértsük, hogyan lehet támogatni a szellemi teljesítményt a táplálkozással, és tanulmányozzuk azokat a módokat, amelyek révén a táplálkozás befolyásolja az emberi agy működésének szerveződését” – fejtette ki a kutatásvezető, Aron Barbey pszichológia professzor. „Ez azért lényeges, mert ahhoz, hogy a táplálékkal hatékonyan beavatkozhassunk a szellemi teljesítmény mértékébe, tudnunk szükséges, hogyan befolyásolják a tápanyagok az agyműködést.”

A kutatásban 99 egészséges idősebb személy vett részt. Összehasonlították a vérükben talált zsírsavakat, az fMRI adataikat, amellyel az agyuk hálózatának a hatékonyságát mérték és az általános intelligencia tesztjük eredményét.

„Történetileg, a kutatás egyedi tápanyagokra fókuszált. De azt tudjuk, hogy a táplálkozás nem egy specifikus tápanyagtól függ, sokkal szélesebb egy diéta mintázata” – magyarázza Barbey professzor.

A kutatók azt találták, hogy az általános intelligencia az agy figyelem hálózatával kapcsolatos, ami központi szerepet játszik a figyelmet igénylő feladatoknál és s hétköznapi problémamegoldásban. Különösen az általános intelligencia kapcsolódott ahhoz, mennyire hatékonyan működött a figyelem hálózata, a globális integrált rendszer.

„Eredményünkből az következik, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavak egy specifikus agyi hálózattal (nagyobb small worle propensity), a dorsalis figyelmi hálózattal vannak összefüggésben. ”Ha meg akarjuk érteni az összefüggést az egyszeresen telítetlen zsírsavak és az általános intelligencia között, számításba kell vennünk a dorsalis figyelmi hálózatot.”

A professzor reméli, hogy ez a kutatási eredmény további kutatásokat generál: tovább vizsgálják majd, hogyan hat a táplálkozás a szellemi teljesítményre és az intelligenciára.

A következő lépés az lesz, hogy a University of Illinois kutatói megnézik, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavak hosszú távú bevitele befolyásolja-e az agyi hálózat szerveződését és az intelligenciát.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170907112408.htm

Egy hozzászólás a “A táplálkozás jó hatással van a szellemi teljesítményre”

  1. uniohid said

    “A következő lépés az lesz, hogy … megnézik, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavak hosszú távú bevitele befolyásolja-e az agyi hálózat szerveződését és az intelligenciát.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: