Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hogyan dolgozzuk fel a térbeli információt és hogyan reagálunk rá, korrigálva az irányt és a sebességet?

Posted by Suggestor - 2017. szeptember 25. hétfő

Embernek-állatnak egyformán fontos az, hogy jól tájékozódjon a környezetében. Az állatnak azért, hogy élelmet keressen vagy elszökjön a ragadozók elől, az embernek pedig még a városi életéhez is hozzátartozik a tájékozódás, például az utcarengetegben. Normálisnak vesszük, hogy rendelkezünk ezzel a képességgel, de egészen a legutóbbi időkig nem ismertük azt az agyi hálózatot, amely folyamatosan számon tartja pozíciónkat.

A Kaliforniai Egyetem (Irvine) kutatóinak a Neuron című folyóiratban megjelent tanulmányában képet kapunk az agy tájékozódási rendszeréről.

„A parietális kéreg, ami feldolgozza a vizuális és egyéb érzékszervi információkat, folyamatosan frissíti a mozgás sebességét és irányát”- mondja Dr. Ivan Skelin kutató. „Úgy találtuk, hogy sejtcsoportok, úgynevezett modulok közötti munkamegosztásról van szó, mindegyik akkor aktív, amikor a kísérleti állat (patkány) sebessége vagy iránya bizonyos értékek között volt – például 10-20 cm/mp, illetve északkeleti irány.”

Kizárólag a sejtcsoportok aktivitására alapozva, a kutatók képesek voltak nagy pontossággal megjósolni az állat sebességét és mozgásának irányát. Ez az új tudás, az, hol tárolódik és hogyan szerveződik ez az információ az agyban, jó vezérfonal lehet az agy-gép interfész kialakításánál. Az interfészre, az agy és a mozgató szerkezet közötti ‘köztes darabra’ azért van szükség, hogy segítségére legyen a lebénult embereknek: így a gondolataikat használhatják irányításra.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-09/uoc–usi092217.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.