Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egy ország, aminek elege lett abból, hogy a helyiek nem jutnak lakáshoz a külföldiek miatt

Posted by Suggestor - 2017. október 27. péntek

Átvétel a portfolio.hu-ról

Új-Zéland megtiltja a tartózkodási engedéllyel nem rendelkező külföldiek számára, hogy használt lakást vegyenek az országban. A kormány ezzel szabna gátat az ingatlanárak emelkedésének, ezáltal pedig annak, hogy egyre kevesebb helyi lakos tud saját ingatlant vásárolni.

A legfrissebb helyi statisztikák szerint szeptemberben 582 ezer amerikai dollárnyi új-zélandi dollár volt a lakásárak mediánja a szigetország legnagyobb városában, Aucklandben, ami közel duplája a 9 évvel ezelőtti árszínvonalnak. Az ingatlanárak drasztikus emelkedése az egész országot érinti, ezért pedig egyre kevesebb helyi lakos engedheti meg magának, hogy saját ingatlant vásároljon.

A kormány szerint az árak elszállásában fontos szerepe van azoknak a külföldi (elsősorban amerikai és kínai) magánszemélyeknek (és cégeknek), akik befektetési céllal vásároltak ingatlant, illetve a bevándorlóknak is, akik szintén felfelé hajtották az árakat. A helyzetet megelégelve Új-Zéland vezetése úgy döntött, hogy megtiltja a tartózkodási engedéllyel nem rendelkező külföldi állampolgárok számára, hogy használt lakást vásároljanak.

A most szeptemberi választások után felálló kormánykoalíció mindhárom pártja egyetértett a témában, olyannyira, hogy a nyilatkozó politikusok nem győztek egymásra licitálni retorikájukban.

Ezzel a lépéssel üzenjük a világnak, hogy Új-Zéland többé nem eladó – értékelte az intézkedést az egyik kisebbik koalíciós párt vezetője, Winston Peters.

Forrás: http://www.portfolio.hu/ingatlan/egy-orszag-aminek-elege-lett-abbol-hogy-a-helyiek-nem-jutnak-lakashoz-a-kulfoldiek-miatt.266183.html

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Egy ország, aminek elege lett abból, hogy a helyiek nem jutnak lakáshoz a külföldiek miatt”

  1. uniohid said

    “Ezzel a lépéssel üzenjük a világnak, hogy Új-Zéland többé nem eladó…”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: