Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az autók helyett az emberek fogyasszák el az élelmiszernövényeket

Posted by Suggestor - 2017. október 30. hétfő

Átvétel a greenfo.hu-ról

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága támogatja az élelmiszer növények kivezetését a bioüzemanyagok potenciális alapanyagai köréből; ugyanakkor a testület a biomassza klímabarát hő- és villamos energia termelési alkalmazását elmulasztotta biztosítani – vélik zöld szervezetek. Félelmeik szerint ez az erdők fokozott kitermelését és égetését eredményezheti.

A testület október 23-án este szavazott a megújuló energia irányelv felülvizsgálatáról, amely konkrét célokat jelöl ki az Európai Unió elé 2030-as teljesítéssel. A holland zöldpárti képviselő, Bas Eickhout által jegyzett jelentést szűk többséggel, 32 igen, 29 nem, illetve 4 tartózkodás mellett szavazta meg a testület. A jelentés értelmében a bizottság támogatja az élelmiszer alapú bioüzemanyagok kivezetését a Megújuló Energia Irányelv hatálya alól.

A bioüzemanyagok szerepével kapcsolatban számos kétely merült fel, egy nemrégiben megjelent elemzés szerint az EU-ban fogyasztott biodízel 53 százalékát az EU-n kívülről importálják, például az esőerdők irtásával szoros összefüggést mutató trópusi pálmaolaj-termelésből fedezve az igényeket.

Emellett az élelmiszernövények bioüzemanyag termelésében betöltött szerepe önmagában is aggályos; például a kukorica piacán a bioetanol gyártók kereslete olyan áremelkedéseket képes előidézni, amely bizonyos országokban szociális, élelmezési feszültségekhez vezetett.

A jelentés a fenntarthatóság nevében a mezőgazdasági és egyéb hulladékok felhasználása felé terelné a termelőket, vagyis a bioüzemanyagoknak továbbra is jelentős szerepet szánna a klímavédelmi intézkedések részeként.

Ugyanakkor – egyre több környezetvédelmi és zöld szervezet várakozásával ellentétben a tegnapi szavazás eredménye szerint a biomassza használatra vonatkozó szabályozáson nem változtatna a testület.

A döntést zöld szervezetek erősen kifogásolják, mondván, azáltal, hogy a testület nem módosította a szabályozást, a megújuló energiaforrások elérendő arányára vonatkozó célok elérése érdekében az erdőket és egyéb érzékeny élőhelyeket egyre fokozottabb kitermelés sújthatja. A döntés így szerintük nem érvényesíti az erdők és a légkör kellő védelmét, emellett az olyan valóban fenntartható módon termelők hosszú távú stabilitását is elmulasztotta biztosítani, mint a hulladékból energiát előállító vállalkozások.

Az Euractiv szerint a fa jelenleg az EU első számú megújuló energiaforrása, a közösség teljes megújuló fogyasztásának 45 százalékát ez teszi ki – iparági források szerint azonban jóval nagyobb a részesedése, mint a szél- nap-, víz- és geotermikus energiának együttesen.

Az EU 2009 óta teszi lehetővé tagállamai számára, hogy a zöld és megújuló energiaforrások elterjedése érdekében támogathassák a fa megújuló energetikai célú használatát, akár import forrásból is. A támogatások hatására a biomassza alkalmazása megugrott a szénerőművekben, bizonyos tagállamokban akár 85 százalékkal is – állítja a Sandbag tanulmánya. Eszerint az ilyen célra felhasznált biomassza 40 százalékát a jellemzően nem kellően hatékony szénerőművekben tüzelik el, ami nem csak azért aggályos, mert így a jelentős közforrású támogatások éppen a szenes infrastruktúra fennmaradását, hanem mert egy olyan eljárást dotálnak, amelynek eredményessége klímaszempontból finoman szólva is kérdéses–írta a portfolio.hu.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2017/10/24/az-autok-helyett-az-emberek-fogyasszak-el-a-novenyeket

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.