Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Durva adatok a szmogszámlálóból

Posted by Suggestor - 2017. október 30. hétfő

Átvétel a greenfo.hu-ról

A csehországi Ostravában tartotta első megbeszélését a tisztább levegőért küzdő három civil szervezet, a Levegő Munkacsoport, a cseh Čisté nebe (Tiszta Égbolt) és a lengyel Warszawski Alarm Smogowy (Varsói Szmogriadó). A Visegrádi Alap által támogatott projekt keretében tartott rendezvény előadásaiból az alábbiakban a lengyelekét ismertetjük, ami – úgy véljük – komoly tanulságokkal szolgálhat számunkra is.

A lengyel civil szervezetek … egyik sikeres kezdeményezése a „szmogszámláló”, amely azt mutatja, hogy az adott városban a szennyezett levegő belélegzése egy nap egy felnőtt által mennyi – filter nélküli – cigaretta elszívásának felel meg.

(Ezt úgy számolják ki, hogy összevetik, mennyi – erősen rákkeltő – benzopirén kerül a levegőbe az egy cigaretta elszívása során, illetve az adott város levegőjének egy napon keresztüli belélegzésekor a hivatalos adatok alapján.)

A szmogszámlálóra egyre több város adatait viszik fel, és már Budapest is felkerült. Fővárosunkban minden felnőtt évente 1005 cigaretta (azaz naponta csaknem három) füstjének megfelelő szennyező anyagot szív be a levegőből. Mivel egy csecsemő harmadannyi levegőt „fogyaszt”, mint egy felnőtt, ő naponta egy cigarettányi szennyezést lélegzik be. Viszont a szervezete sokkal érzékenyebb, mint egy felnőtté, így nála a károsodás veszélye is sokkal nagyobb. Ezt tetézi, hogy a csecsemőkorban a szervezetbe kerülő benzopirén felnőtt korban okozhat rákos megbetegedést.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2017/10/27/durva-adatok-a-szmogszamlalobol

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: