Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

217 év távolságra van tőlünk az egyenjogúság

Posted by Suggestor - 2017. november 2. csütörtök

Átvétel az inforadio.hu-ról

A Világgazdaság Fórum (WEF) elemzése szerint a jelenlegi ütemben haladva még 217 évig kell várniuk a nőknek, hogy ugyanolyan kilátásaik legyenek, mint a férfiaknak.

A nemzetközi szervezet azt vizsgálta, mi a különbség a nők és férfiak fizetése, illetve munkalehetőségeik között. A fenti 217 év azért is jelez súlyos problémákat, mert a tavalyi becslések szerint csak 170 év távolságra volt az egyenlőség, tehát – a helyzet javulása helyett – egy év alatt 47 évvel több lett a becsült idő – írja a 444.hu.

A portál szerint ez az első ilyen negatív év, az elemzés 2006-os bevezetése óta minden évben kicsit közelebb kerültek a nemek az munkaerőpiacon. Izlandon a legkedvezőbb a helyzet, a második és a harmadik helyen egyre inkább leszakadva Norvégia és Finnország áll.

Más területek – mint az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés, a tanulási lehetőségek, vagy a politikai részvétel – tekintetében is 100 évre lenne szükség a nemi különbségek megszűnésére, ami szintén visszaesést mutat a tavaly számolt 83 évhez képest – írja a Guardian.

Saadia Zahidi, a WEF egyik vezetője szerint 2017-ben nem ott kéne tartani, hogy a nemi egyenlőség kérdésében visszafelé haladunk. Véleménye szerint ez nem csupán morális, hanem gazdasági parancsolat is. Néhány állam már érti ezt, és profitál is a nemek közti egyenlőtlenség visszaszorítását célzó intézkedéseiből – hangsúlyozta a szervezet ezen területért felelős szekértője.

Forrás: http://inforadio.hu/belfold/2017/11/02/oriasi_pofon_az_egyenjogusagert_vivott_kuzdelemnek/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.