Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Budapest a negyedik leggyorsabban növekvő turistacélpont Európában

Posted by Suggestor - 2017. november 24. péntek

Részletek Lázár Fruzsina írásából, Magyar Nemzet, 2017. november 23.

Egyre népszerűbb célpont a turisták körében Budapest. Ezt bizonyítja az Euromonitor nemrég napvilágot látott jelentése is. A kutatás szerint tavaly 3 505 000 külföldi érkezett fővárosunkba, ezzel Budapest az Euromonitor 100-as világranglistáján az 55. helyet foglalja el. A világ leglátogatottabb városa Hongkong, a lista második helyén Bangkok, a harmadikon London áll.

A szomszédaink közül Prága: a 18., Bécs pedig a 30. helyet foglalja el a jegyzékben. Ami pedig az európai ranglistát illeti, a felmérés alapján tavaly Londonba látogatott a legtöbb külföldi, a második legnépszerűbb város Párizs, a harmadik Róma volt. Ebben tulajdonképpen semmi meglepő nincs, annál érdekesebb viszont, hogy a forgalomnövekedést illetően Budapest majdnem dobogós helyre került. 

A felmérés – amely az egy napnál hosszabb és az egy évnél rövidebb tartózkodásokat veszi figyelembe – szerint Heraklion, Athén és a törökországi Artvin után Budapest népszerűségében a negyedik leggyorsabban növekvő turistacélpont Európában. Szakértők állítják, hogy ennek egyebek mellett a város olcsósága és biztonságos volta az oka.

A közép-európai régióban Prága a legnépszerűbb célpont, a cseh fővárosba az Euromonitor jelentése szerint 8,5 millió turistaérkezést regisztráltak tavaly. (Budapestre a folyamatos növekedés ellenére is jóval kevesebb: 3,8 millió külföldi látogatott el). És bár a prágaiak még nem vonultak az utcára, de a jelek szerint ők is egyre kevésbé nézik jó szemmel a féktelen sör- , buli- és legénybúcsú-turizmust. Újabban a hatóságok a népszerű éjszakai helyszíneket járva figyelmeztetik a szórakozókat, hogy ne zavarják hangoskodással a helyieket.

Szemétözön és kipufogógáz

A legénybúcsúk Budapestet sem kerülik el, a magyar fővárost jó ideje a régió particentrumaként hirdetik külföldön, hétvégén a Kazinczy utcán és környékén szinte kizárólag részeg külföldi fiatalokkal lehet találkozni. És – bár szakemberek szerint a turizmusban rejlő lehetőségeket még közel sem aknáztuk ki teljesen – Barcelonához és Velencéhez hasonlóan a VII. kerület bulinegyeddé vált részéből is menekülnek a lakók. De nemcsak a sörbicikliző, legény- vagy leánybúcsút ünneplő hangoskodó fiatalok okoznak gondot, hanem ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk, a Budapest ékkövének kikiáltott Gellérthegy is kezd élhetetlenné válni. A turistaáradatnak köszönhetően tavasszal és nyáron a Citadella környékét ellepi a szemét, a folyamatosan érkező emeletes buszok pedig megállás nélkül ontják magukból a kipufogógázt.

Az érem másik oldala, hogy az idegenforgalom rengeteg pénzt hoz. A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai szerint tavaly a hozzánk érkező turisták közel 1300 milliárd forintot költöttek el nálunk, ami a 2016-os magyar GDP 3,7 százalékát jelenti. A kormány több intézkedést is hozott annak érdekében, hogy az idegenforgalom nemzetgazdasági súlya emelkedjen, néhány éven belül Magyarországot, illetve Budapestet szeretnék Közép-Európa turisztikai központjának. Hogy ennek milyen következményei lesznek, az még a jövő titka.

Forrás: https://mno.hu/eletmod/budapest-a-negyedik-leggyorsabban-novekvo-turistacelpont-europaban-2428364

Egy hozzászólás a “Budapest a negyedik leggyorsabban növekvő turistacélpont Európában”

  1. uniohid said

    “… az idegenforgalom rengeteg pénzt hoz. A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai szerint tavaly a hozzánk érkező turisták közel 1300 milliárd forintot költöttek el nálunk, ami a 2016-os magyar GDP 3,7 százalékát jelenti. ” – Így.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: