Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A mesterséges fények felfalják az éjszakáinkat

Posted by Suggestor - 2017. november 25. szombat

Átvétel az index.hu-ról

2017.11.24.

A Föld éjszakai mesterséges megvilágításának fényessége és kiterjedése évente 2 százalékkal növekedett 2012 és 2016 között – állapították meg kutatók műholdas adatok alapján.

A kutatás során a szakértők egy VIIRS (Visible/Infrared Imager Radiometer Suite) nevű radiométert használtak, amely a látható és az infravörös tartományban lévő fényt észleli. 2011 októbere óta kering a Suomi-NPP nevű műholdon a Föld körül, segítségével nagyon pontos térképeket sikerült készíteni Christopher Kyba, a potsdami Német Geotudományos Kutatóközpont munkatársa szerint, aki a nemzetközi kutatást vezette.

A műholdas felvételek alátámasztották azt a félelmet, hogy a Föld egyre világosabbá válik.

Évente két százalékkal növekedett a mesterséges fény intenzitása és az éjszaka megvilágított felszín mérete. Globálisan tekintve a mesterséges megvilágítás növekedésének mértéke összefügg a bruttó hazai termékkel (GDP), vagyis a fényszennyezettség növekedése a fejlődő országokban jóval gyorsabb, mint a már eleve fényesebb, gazdagabb országokban – írja az MTI.

Néhány kivétellel az éjszakai fény mértékének növekedése Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában volt megfigyelhető. Csak kevés országban maradt stabil a mérték, ezek közé tartoznak a világ legfényesebb területei, például Olaszország, Hollandia, Spanyolország és az Egyesült Államok. Az éjszakai fény mennyisége csökkent a háború sújtotta Szíriában és Jemenben.

Még durvább lehet, mint amit a felmérés mutat

A kamera szenzora azonban az 500 nanométer alatti hullámhosszú fényt nem képes észlelni, így néhány, egyre elterjedtebbé váló LED-es fényt nem érzékel. Összehasonlítva a projekt elején készített felvételekkel így néhány város sötétebbnek is tűnik, holott a valóságban éppen olyan fényesek vagy még fényesebbek. A fényszennyezettség így a VIIRS-nél mutatottnál jóval erőteljesebb lehet.

A szakértők szerint a LED-fények hozzájárultak a fényszennyezettség növekedéséhez. A közösségek, vállalkozások és magánháztartások elsősorban spórolás miatt váltottak az ilyen izzókra. Mivel azonban több és fényesebb lámpát használnak, épp ellenkező hatást érnek el – mondta Kyba.

Franz Hölker kutató szerint az embereknél a LED-es fény akár a belső órát is megzavarhatja. Este a nappali fényt a hagyományos izzóknál jobban rekonstruáló LED-fény elhiteti a testtel, hogy nappal van, ezért ritmusa megkavarodik.

Tévhit, hogy végig kellene aludnunk az éjszakát

Az emberek régen két részletben aludtak, úgyhogy ön se ijedjen meg, ha felébred az éjszaka közepén. Inkább elmélkedjen, imádkozzon vagy szexeljen.

A fényszennyezés az állatokat is érinti: az éjszaka aktív gerincesek 30 százalékára, a gerinctelenek 60 százalékára van hatással, de befolyásolja a növények és mikroorganizmusok létét is. “Veszélyezteti a biodiverzitást sok különböző faj – rovarok, kétéltűek, halak, madarak, denevérek – éjszakai viselkedésének, például a szaporodási és vándorlási mintázatoknak a befolyásolásával” – mondta Hölker.

A szakértő szerint a fényhasználat fenntarthatóbb formáiról kellene gondolkodni, arról, “hol, mennyi, milyen intenzitású fény alkalmazható”. Kyba szerint modern LED-es technikák segítségével kétharmadával csökkenthető lenne a fénykibocsátás anélkül, hogy az emberek gyengébbnek érzékelnék a fényt.

A kutatás eredményei a Science Advances szaklapban jelentek meg.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2017/11/24/a_mesterseges_fenyek_felfaljak_az_ejszakainkat/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: