Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Bardóczi Sándor megjegyzése a Városliget Zrt igazgatójával készült interjúhoz

Posted by Suggestor - 2017. november 28. kedd

Átvétel a greenfo.hu-ról

Bardóczi Sándor tájépítész mai blogbejegyzése:

A portfolio.hu a Városliget Zrt. által fizetett interjúban (értsd: hirdetésben) kritika nélkül közli le a Zrt. ügyvezetőjének történelmietlen ferdítéseit.
“A Városliget sosem volt klasszikus közpark. Az érdekességét, a vonzerejét létrehozása óta annak köszönheti, hogy egyszerre találhatók meg benne a hatalmas zöld felületek és a kulturális élményeket, rekreációs lehetőségeket biztosító intézmények. A tapasztalatok szerint a Szépművészeti Múzeumot, a Műszaki és Közlekedési Múzeumot, a Mezőgazdasági Múzeumot, a Műcsarnokot, az Állatkertet, a Műjégpályát vagy a Széchenyi fürdőt legalább annyian, de inkább többen keresik fel, mint ahányan sportolásra, kikapcsolódásra, pihenésre használják a csaknem százhektáros parkot.”

Cáfolat: A Városliget 1816-os kivitelezés-kezdését követően 1836-ra megközelítőleg elnyerte azt a formáját, amit a tervezője, Nebbien megálmodott. Ez történeti térképekkel bizonyítható. A Városliget tehát klasszikus közpark volt. Egyébként az első ilyen, ha a Városmajort nem számítjuk. Mindenesetre 11 évvel előzte meg az 1847-ben átadott Birkenhead parkot Liverpoolban, amit az angolszász irodalom az első közparknak tart, s azóta is park. Érdekességét, vonzerejét a kortársak szerint ez jelentette. 1885-ig, az Iparcsarnok közparkba történő beerőszakolásáig ez a helyzet fennállt. 1896-ban a főváros ideiglenesen adott engedélyt (egyáltalán nem jó szívvel, de igen jól dokumentáltan) arra, hogy a Városliget területén jöjjön létre a Milleneumi Kiállítás.

Ezt a kényszerűség (határidő) diktálta, sőt a rossznyelvek szerint a honfoglalásunk is azért csúszott át 895-ről 896-ra, hogy a kiállítás 1896-ra elkészüljön. A park kiállítás céljára való ideiglenes átadásának feltételéül a főváros a park teljes zöldfelületi rekonstrukcióját és az épületek elbontását szabta. Azóta várunk erre. A parkba nem való, a Nagyrétet foglaló, a BNV korszakból hátramaradt, a közlekedési kiállításként ottragadt épületek elbontásával ennek a rekonstrukciónak a részleges esélye teremtődött meg mostanra. A tapasztalatok szerint (BCE Tájépítészeti Kar parkhasználói felmérése, amelyet Baán László megbízásából készített) a Városligetben található intézményeket kevesebben (40%) keresik fel, mint magát a parkot (60%). Az eddigi közvélemény-kutatások pedig azt mutatják, hogy a budapestiek minősített többsége nem kér ebből a fejlesztésből, csak a parkot szeretné rehabilitált állapotban látni. Ez 20 milliárdból megvalósítható, nem kell hozzá 250 milliárd.

Nincs olyan fővárosi fejlesztési dokumentum, ami ne arról adna számot, hogy a Városliget jelenleg is túlterhelt, ezt a terhelést pedig az intézmények máshová történő részleges átdelegálásával és új városi közparkok létesítésével lenne szükséges feloldani. Minő balszerencse, hogy pont a fordítottja történik és ehhez a jogalapot egy képviselői indítvánnyal egyeztetések nélkül nagyon kurtán-furcsán áttolt kétharmados törvény szolgáltatja, amiben az áll, hogy a parkra vonatkozóan egyetlen országosan általános építésügyi jogszabályt, valamint a fővárosi kgy által elfogadott semelyik korábbi fejlesztési dokumentumot sem kell figyelembe venni, betartani…Nos, aki alakítja ezt a várost, annak minimum tisztában kellene lennie a történelmével. A Városliget története pedig nem 1896-ban kezdődött.

Gondolom a portfolio.hu össze fogja törni magát, hogy helyreigazítsa a vezérigazgató úr tévedéseit…

Egy hozzászólás a “Bardóczi Sándor megjegyzése a Városliget Zrt igazgatójával készült interjúhoz”

  1. uniohid said

    “Gondolom a portfolio.hu össze fogja törni magát, hogy helyreigazítsa a vezérigazgató úr tévedéseit…” : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: