Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A glifozát a német politikát is megmérgezheti

Posted by Suggestor - 2017. december 4. hétfő

Átvétel a greenfo.hu-ról

24 óra alatt több mint 350 ezren írtak alá azt a petíciót, melyben a német agrárminiszter, Christian Schmidt lemondását követelik, miután Brüsszelben megszavazta a “folyékony kapának” becézett glifozát gyomirtószer uniós engedélyezésének meghosszabbítását – a Barbara Hendricks környezetminiszterrel megbeszéltekkel ellentétben.

Már több mint két éve húzódik a glifozát gyomirtó uniós használatáról szóló vita, melynek korábbi engedélye idén decemberben járt volna le. A szer használatát az Európai Parlament és több környezetvédő szervezet is ellenzi, mivel feltehetőleg rákkeltő hatású és károsítja a biodiverzitást. Ennek ellenére a glifozát a legelterjedtebb gyomirtószer, sok gazdálkodó azt állítja, hogy nincs költséghatékony alternatívája és betiltása jelentősen növelné az élelmiszerárakat. Ez utóbbi állítás cáfolata itt (http://greenfo.hu/hirek/2017/11/23/glifozat-nelkul-is-van-elet-sot)

Egy korábbi EU-s szavazáson még nem kapott többséget a szer engedélyének meghosszabbítására tett javaslat, akkor tizennégy tagállam szavazott mellette, kilencen ellene és öten tartózkodtak. Magyarország a glifozát engedélyezése mellett szavazott a kezdetektől, Németország azonban korábban az ellenzők közé tartozott.

Hétfőn viszont már tizennyolcan szavaztak a javaslat mellett (benne Magyarország), kilencen ellene, egy tagállam pedig tartózkodott. Tehát a korábbi szavazáshoz képest több tagállam is meggondolta magát, Németország is. A bökkenő csak az, hogy ez szembement a német kormányon belüli korábbi megállapodással. Barbara Hendricks környezetminiszter azzal vádolja a javaslatot megszavazó Christian Schmidt agrárminisztert, hogy a háta mögött hozt a meg ezt a döntést, miután hétfő reggel megbeszélték, hogy Németország nem támogatja a glifozát engedélyezését. Ez a konfliktus akár Merkel kereszténydemokrata pártja, a CSU és a szociáldemokrata SPD közti koalíciós tárgyalásokat is megakaszthatja.

Már Németország lakosai is kifejezték nemtetszésüket a szavazással kapcsolatban: alig több mint 24 óra alatt 350 ezren aláírtak egy petíciót, amely Christian Schmidt menesztését követeli.

Via Mérce.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2017/12/01/a-glifozat-a-nemet-politikat-is-megmergezheti

Reklámok

Egy hozzászólás to “A glifozát a német politikát is megmérgezheti”

  1. uniohid said

    ?
    https://444.hu/2017/12/07/az-utolso-pillanatban-gyozte-le-brusszelben-a-tudomany-a-hiszteriat

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s