Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A ligetvédők sikeres csatája

Posted by Suggestor - 2017. december 18. hétfő

Csütörtökön reggel értelmetlen, átültetésnek álcázott fapusztítással akarta folytatni az Ingatlanfejlesztő Zrt. a Városliget beépítésének előkészítését.

A parkfelújítással megbízott Garten Studio vezetőjének véleménye szerint is rossz kompromisszumként, a Vakok Kertje közvetlen közelébe tervezett „sportpályánál” kezdték el a fák előkészítés nélküli átültetését.

A reggeli órákban a munkával megbízott német Opitz cég faátültető gépe megkezdte a fák kiemelését; négy ligetvédő társunk azonban megakadályozta a további pusztítást. Az aktivistáknak olyan ügyesen sikerült a géphez láncolniuk magukat, hogy nem tudták leszedni őket. Nyolc és fél órán át kitartottak. A kiérkező rendőrök és a katasztrófavédelem emberei csak a késő délutáni órákban tudták a gépet újra szabaddá tenni.

A német cég munkásai – és magyar partnercége, a Galapagos Zoo Service Kft. emberei – a teljes sötétségben, szabálytalanul, éjjel is folytatni akarták a munkálatokat, de a Ligetvédők helyszíni tiltakozását látva inkább megfutamodtak. Az éjszaka folyamán még a Vidámpark építési területén parkolt a gép, pénteken azonban már nem láttuk a Városligetben, és azóta sem tért vissza.

A siker elsősorban a gépet blokkoló elszánt aktivisták kitartásának és hősies helytállásának köszönhető. De kellett hozzá sok más ligetvédő ébersége is: a hajnali járőrözők, a riadólánc kezelői, a tiltakozóknak teát-pokrócot hozó támogatók és a távolból a biztatásukkal segítő sok-sok szimpatizáns nélkül nem nyertük volna meg ezt csatát.

A küzdelemnek azonban még nincs vége. „Ha visszajön az átültető gép, ugyanígy tiltakozni fogunk, hogy a megfelelő helyre kerüljön a sportpálya és ne épüljenek óriási múzeumok egy közparkba”– fogalmazta meg egy ligetvédő társunk közös akaratunkat.

Forrás: Facebook –

#Ligetvedok #SaveLiget #Varosliget #megújulóVárosliget #opitzinternational#galapagoszooservice

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.