Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Veszélyben a magyar gabona a globális felmelegedés miatt

Posted by Suggestor - 2018. január 11. csütörtök

Átvétel az Infostart.hu-ról

Sipos Ildikó

Jelentős szerepe van a gabona termésátlagának stagnálásában a korábbinál magasabb átlaghőmérsékleteknek Közép-Európában – közölte egy kutatás alapján a Magyar Tudományos Akadémia. A mostani tavaszias időjárással kapcsolatban pedig a szakmai szervezetek nyilatkoztak az InfoRádiónak.

Két magyar kutató csaknem 20 éves kutatásában az árpa, a búza, a kukorica és a rozs termésátlagait vizsgálta. A tanulmány alapján a magasabb középhőmérséklet akár 15 százalékkal csökkentette a négy legfontosabb gabonaféleség terméshozamait. Ez az érték globális tekintetben is jelentősnek mondható, és arra utal, hogy a közép-európai gabonatermesztés kiemelkedően ki van téve az éghajlat melegedésének.

A kutatók az aszálykitettség csökkentése érdekében a földhasználat kiterjesztését és a korábbi vizes élőhelyek restaurációját javasolják.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint kárt okozhat a gyümölcs- és zöldségtermésben a tavaszias, enyhe időjárás. Ledó Ferenc az InfoRádiónak hozzátette: elsősorban a csonthéjasok, vagyis az őszi- és a kajszibarack lehet veszélyben.

A gyümölcsösöknek két nyugalmi állapotuk van, az egyik január végéig, február 10-ig tart, ezzel bezárólag szükség van egy 1-2 hetes – mínusz 10-15 fokos – hideg periódusra ahhoz, hogy ne induljon be idő előtt a nedvkeringés. Ha tartósan enyhe marad az idő, korai lesz a virágzás, és ha jön egy április közeli lehűlés, az épp a legkritikusabb időszakban éri a növényeket, és ez komoly fagykárokat okozhat – figyelmeztetett a szervezet elnöke.

További problémát okozhat, hogy az enyhe időben a kártevők nem pusztulnak el, így bizonyos – főként délről érkező – fajok pusztítása korábbra várható, ami jelentős védekezési hiányosságokat okoz.

Egy hirtelen jött hideg baj lenne

Az őszi kalászosok egyelőre nincsenek veszélyben az enyhe idő miatt – mondta az InfoRádiónak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, hozzátéve: nagyobb kárt csak egy hirtelen érkező jelentős lehűlés okozhat.

A kontinentális éghajlaton élő növények és állatok az elmúlt több tízezer évben alkalmazkodtak az időjáráshoz, és felkészültek a télre. Ha csúszik a hideg idő, esetleg enyhe évszak van, a növények akkor is a télre vannak felkészülve – magyarázta a szakértő. A szövetség elnöke szerint a melegebb lejtőkön a magyarországi növénytermesztés eredményességére nem lesz befolyással az enyhe idő. A hűvösebb területeken lehet probléma, hiszen a hideg megérkeztével elfagyhatnak a növények – hangsúlyozta.

Az őszi vetések azonban áttelelnek, így az őszi búza, árpa és repce jó minőségű lesz Vancsura József szerint. A szélsőségek, tehát, ha egy hétig 20 fok fölé vagy mínusz 20 fok alá menne a hőmérséklet, már kárt okozhatnak a termésben – tette hozzá. A legjobb, ha az hőmérséklet éjszakára fagypont alá esik, és szép lassan visszaállunk a téli évszakra jellemző mínusz 10 és plusz 8 fok közötti ingadozásra, a hótakaróra is szükség lenne – emelte ki a szövetség elnöke.

Forrás: http://infostart.hu/gazdasag/2018/01/08/igy_hat_a_felmelegedes_a_termesekre/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: