Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hátsó ajtó az új génmódosított szervezeteknek?

Posted by Suggestor - 2018. január 19. péntek

Sajtóközlemény

Magyar Természetvédők Szövetsége

Brüsszel – Budapest, 2018. január 18. – Az Európai Bíróság a mai napon jelzést adott arra vonatkozóan, hogy miként fogja osztályozni az új génmódosítási technológiákkal előállított élelmiszereket és haszonnövényeket.

Európa szerte vita bontakozik ki az ún. “új nemesítési technológiákról”, amelyet egyes kutatók, mezőgazdasági vállalatok szeretnének kivonni a génmódosítási eljárások szigorúbb engedélyezési köréből.

A kérdéssel foglalkozik az Európai Bíróság is, amelynek ez ügyben megbízott főtanácsnoka ma hozta nyilvánosságra véleményét, mely szerint, még ha minden új génmódosítási technológiával előállított élelmiszert és haszonnövényt géntechnológiai úton módosított szervezetnek (GMO-nak) tekintünk, nyitva hagyja a lehetőséget arra, hogy közülük néhány esetében ne kelljen ugyanolyan kockázatelemzést végezni, ne kelljen őket jelölni, illetve esetükben ne legyen szükség olyan mértékű nyomon követésre, mint a jelenlegi génmódosított szervezeteknél. [1]

A gazdák és a fogyasztók Európa-szerte azt várják, hogy minden új élelmiszer-előállítási és növénytermesztési módszert alaposan teszteljenek és biztosítsák, hogy azok a fogyasztók és természeti környezetünk számára is egyaránt biztonságosak – hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Az unió polgárai arra számítanak, hogy az Európai Bíróság végső döntésének közzététele során jelentősen módosítani fogja véleményét a bíróság tanácsnokának ma nyilvánosságra hozott álláspontjához képest és biztosítani fogja, hogy minden új génmódosított élelmiszer és haszonnövény megfelelően szigorú szabályozás alá fog esni –– tette hozzá Fidrich Róbert.

Az Európai Bíróság végső döntését várhatóan néhány hónapon belül hozza nyilvánosságra, figyelembe véve a főtanácsnok ma közzétett véleményét. Az ügyben az Európai Bíróság a Föld Barátai Franciaország és más francia civil szervezetek által kezdeményezett kérdésre vonatkozóan kell, hogy véleményt nyilvánítson. [2]

A génmódosított növények új generációjának biztonságosságát a mai napig nem vizsgálták, ezért nem szabad kivonni őket a jelenlegi élelmiszerbiztonsági szabályok alól. Közös érdekünk, hogy az élelmiszerbiztonsági kérdéseket, a gazdák jogait és a környezet védelmét a géntechnológiai ipar érdekeinél előbbre helyezzük” – emelte ki Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke.

Tudósok, fogyasztóvédelmi csoportok és civil szervezetek egyaránt szorgalmazzák, hogy új generációs génmódosított termékeket a jelenlegi törvények alapján kelljen szabályozni. [3] Az európai közvéleménykutatások évek óta rendszeresen azt mutatják, hogy hogy az uniós állampolgárok nem kérnek a génmódosított termékekből.

Jegyzetek:

[1] https://curia.europa.eu/jcms/jcms/p1_714982/en/

[2] http://curia.europa.eu/juris/documents.jsf?

[3] https://ensser.org/topics/increasing-public-information/ngmt-statement/

https://www.biokontroll.hu/az-ifoam-international-federation-of-organic-agricultural-movements-okologiai-mezogazdasagi-mozgalmak-nemzetkozi-szovetsege-arra-hivta-fel-a-donteshozokat-hogy-gmo-kat-eredmenyezo-modszerkent-szab/

http://www.foeeurope.org/new-gm-techniques-position-paper

http://tacd.org/new-policy-resolution-on-consumer-concerns-about-new-genetic-engineering-techniques/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: