Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Vége a norvég szőrmegyártásnak?

Posted by Suggestor - 2018. január 22. hétfő

Átvétel a greenfo.hu-ról

2018. január 17. 21:35

2025-ig felszámolják az állati szőrmék gyártását Norvégiában – döntötte el az Erna Solberg miniszterelnök asszony vezette hárompárti koalíció. Norvégia az első skandináv ország, ahol vége az állatvédő szervezetek által sokat bírált szőrmegyártásnak, a mostani döntés mögött pedig politikai okok húzódnak meg.

A miniszterelnök asszony megunta, hogy kisebbségben kell kormányoznia, ezért az eddigi kétpárti koalíciójába meghívta azt a Liberális Pártot, amelynek az egyik belépési feltétele a szőrmegyártás betiltása volt.

A döntéssel – írja a Reuters – Norvégiában egy évi 44-63 millió dollárt érő üzletnek fellegzett be, amely 200 állatfarmon 400 embernek ad munkát. Képviselői most lázadoznak is, de amíg Guri Wormdahl, a norvég szőrmegyártók szövetségének az elnöke a megdöbbenésének adott hangot, az Anima nevű állatvédő szervezet kampányigazgatója Thorbjørn Schiønning fantasztikus győzelemként értékelte a döntést.

Ez a döntés egyébként kormányzati körökben sem tetszik mindenkinek, Jon Georg Dal mezőgazdasági miniszter, a Haladás Párt politikusa a maga részéről legalábbis visszalépésnek nevezte a szőrmegyártás betiltását. „Az én feladatom most az lesz, hogy biztosítsam, a szőrmegyártókat megfelelően kompenzálják a kifuttatási időszakban” – fanyalgott a tárcavezető.

A skandináv ország egykor a világ vezető rókabőr-exportőre volt, de most az összes róka- és nyércfarmot bezárják. A 168 óra szerint Norvégiában évek óta éles közéleti vita tárgya a szőrmegyártás. 2014-ben 15 városra kiterjedő tüntetéssorozatot is tartottak ellene.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2018/01/17/vege-a-norveg-szormegyartasnak

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.