Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Botulinum-toxint hordozhat egy közönséges bélbaktérium?

Posted by Suggestor - 2018. január 28. vasárnap

A súlyos idegmérgezést, botulizmust okozó toxinhoz (amely a Clostridium botulinum baktériumban található) nagyon hasonló természetes méreganyagot találtak a kutatók egy teljesen más típusú bélbaktériumban.

Úgy tűnik, a botulinum toxin képes volt »átugrani« az Enterococcusba.

Az Enterococcus egy nagyon ellenálló mikroba, amely az összes szárazföldi állat bélcsatornájában – beleértve az embert is – megtalálható, és általában nem okoz problémát. De épp az ellenálló képessége tette ezt a baktériumot képessé arra, hogy a gyógyszereknek ellenálló fertőzéseket okozzon, főként a kórházakban, ahol az antibiotikumok használata felborítja a bélmikrobák természetes egyensúlyát.

Az új toxint teljesen váratlanul, egy tehéntrágya-mintából mutatták ki egy Dél-Karolinai farmon.

A felfedezést a Cell Host and Microbe (Gazdasejt és Mikroba) szakfolyóirat közölte, január 25-i számában.

Ez az első eset, hogy a botulinum idegméreg a Clostridium botulinum baktériumon kívül volt megtalálható, és nem csak maga a toxin, hanem a méreg azokkal a fehérjékkel együtt, amelyek megakadályozzák, hogy a bélcsatorna ártalmatlanítsa” – mondta Mon Dong, botulinum toxin szakértő, a Boston Children Kórház urológiai osztályának munkatársa.

Egyelőre nem vagyunk veszélyben mi, emberek, mert „az az Enterococcus, ami a méreganyagot hordozza, szerencsére, a fontosabb antibiotikumokra érzékeny maradt. Eddig egyetlen esetet találtunk, egyetlen állatnál, és nincs jele botulizmusnak.”

Rágcsálókon kísérletezve a toxinnal, kevés hatást mutattak ki, csak amikor idegsejteken kísérleteztek, akkor okozott bénulást.

Most azt tesztelik, hogy az emberi idegsejtek hogyan reagálnak.

Vajon hogyan tudott a botulinum toxin az egyik baktériumfajból átugrani egy másikba?

A plazmid segítségével, amely a toxint kíséri. A plazmidok mobil struktúrák, a kromoszómáktól független DNS-t tartalmaznak, és azt átvihetik az egyik baktériumból a másikba. Gyakoriak a plazmidok az enterococcusokban, a tudósok nekik feltételezik a vancomycin-rezisztenciát, valamint a félelmetes Staphylococcus aureus-nak átadott ellenálló képességet is.

Ez a génátadás az, ami aggasztja a kutatókat. Elméletileg lehetséges, hogy a Clostridium botulinum veszélyes mérge egy több gyógyszerre rezisztens Enterococcus faecium-törzsben jelenjen meg.

„Az Enterococcus a géntranszfer mozgatórugója a bélcsatornában, és ez teszi potenciálisan veszélyessé.”

„Eddig még sosem néztük utána, van-e az Enterococcus faecium-ban neurotoxin.”

„De az intenzív állattenyésztésben antibiotikumokat adnak az állatoknak, hogy gyorsabban gyarapodjanak a zsúfolt körülmények között is. Úgy véljük, hogy ez hozza létre azokat a körülményeket az állat bélcsatornájában, amelyek lehetővé teszik az antibiotikum-rezisztnes enterococcusok elszaporodását, és  így kerülnek azok kapcsolatba az emberrel. Tudjuk, hogy az az erősen antibiotikum-rezisztens E. faecium törzs, amellyel küzdünk a kórházakban, nagyon közeli rokona annak a törzsnek, amelyet a farmon tenyésztett állatok bélcsatornájában találtunk.”

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180126122856.htm

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: