Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az iroda megbetegít

Posted by Suggestor - 2018. február 4. vasárnap

Az iroda megbetegít – De mit tegyünk, ha mégis sokáig akarunk élni?

Átvétel a porfolio.hu-ról

2018. február 1. 14:26

A rossz levegő, a kevés fény, a sok stressz egyaránt megbetegíthet. Mivel életünk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük – a 40 év alatt közel 10 ezer napot – nagyon nem mindegy, hogy ezt milyen körülmények között tesszük. Ahogy a betegségek és a környezet kapcsolatára egyre több vizsgálat irányul, úgy gyűrűzik be ez az ismeret az irodapiac világába is. A jövőben már nem lesz elég energiahatékony irodát építeni, az is fontosabbá válik, hogy az irodai környezet segítse az egészségünk megőrzését. Erre ugyanis a munkavállalók is egyre nagyobb figyelmet fordítanak, így pedig a munkavállalókért folytatott harcban komoly stratégiai szerep juthat a megfelelő irodai környezetnek. Ezt az új irányt igyekszik megfogalmazni az új irodaminősítési rendszer, a WELL, amely sorvezetőként szolgálhat a fejlesztők és cégek számára az “egészségünket is védő” irodák kialakításában.

De mit is kellene tudnia egy épületnek?

A WELL alapvetően a felhasználó oldaláról vizsgálja az épületet, amire valóban szükség is lehet, ha azt nézzük, hogy életünk során milyen hosszú időt töltünk a munkahelyünkön. Az új minősítés abból indul ki, hogy miként hat a környezet azokra az emberi szervrendszerekre, amelyek meghatározzák, hogy mennyit és milyen minőségben élünk. Ezeket pontozza az irodák esetében, és bizonyos követelményeket állít fel az egyes fokozati szintek elnyeréséhez. Az irodai környezetet 7 fő szempont szerint vizsgálja, melyek a következők: levegő, víz, táplálkozás, fény, fittness, komfort és lélek.

Levegő és Víz

A légszennyezés a világon a korai halálozás első számú környezeti oka, 7 millió korai elhalálozáshoz vezet. Ha ennyire nem is tekintenek előre a cégek, vagy éreznek felelősséget a munkavállalóikért, az is beszédes szám, hogy megfelelő levegő mellett a munkahelyi teljesítmény közel 10 százalékkal növelhető.

Bár Budapest mondjuk Pekinghez képest jóval kevésbé szennyezett levegőjű város, a szempont fontosságát mégis mutathatja, hogy a Futurealnak például a minősítés megszerzéséhez a Váci út forgalma miatt az Advance Tower esetében plusz szűrőket is el kell majd helyeznie. De a levegőminőség javítását szolgálják például a WELL olyan egyéb előírásai is mint, az UV-lámpák elhelyezése a levegő csírátlanításához (kórokozók terjedésének gátlása), vagy a tiszta beépített anyagok követelménye és a dohányzás teljes tilalma.

A vízminőség esetében 8 szempontból kell megfelelni. Magyarországon szerencsére ez kevésbé számít problémának, a vízminőség például a Futureal vizsgálatai alapján mind a három irodaházuk helyszínén megfelelt az előírtaknak.

Táplálkozás és Fény

Alapvetően ebbe a fejlesztők részéről kevesebb a beleszólás, hiszen az étterem bérlőktől nagyban függ az irodaházban elérhető ételek minősége. De, mint a rendezvényen elhangzott, a közös területeken lehetőség van olyan kávézó kialakítására, ahol már előírás lehet az egészségvédelmi szempontok betartása, így a cukor visszaszorítása és a transzzsírok kerülésének kívánalma.

Az irodaterületek megvilágításával kapcsolatban az eddigi minősítési rendszerek is tartalmaztak követelményeket, a WELL azonban ebben is tovább megy. Például a követelmények között szerepel az emberi cirkadián-ritmus (élettani napszaki ritmus) figyelembe vétele a világítási rendszerben, ami azt jelenti, hogy a természettel összhangban változik a világítás színhőmérséklete és a fényerősség. Bár sokan biztosan még mosolyognak ezeken az előírásokon, de felmérések bizonyítják, hogy a nappali fény kihat az alvásminőségre, ami alapvetően befolyásolja a szervezet működését, illetve szintén bizonyított a – rendezvény előadása alapján – hogy aki például kilát az ablakon 15%-kal nagyobb arányban tud fókuszált munkát végezni.

Fittness, Komfort és Lélek

Kutatások szerint a fizikai inaktivitás az oka például az iszkémiás szívbetegségek 30 százalékának, vagy a 2-es típusú cukorbetegség 27 százalékának. Az irodaházakban elérhető lehetőségek jelentősen javíthatnak a gyakorlatunkon. Fontos, hogy az adott helyhez közel legyen fittness terem, de a beltéri rendszeres mozgás feltételeinek megteremtése is hangsúlyt kap.

A komfort követelmény a zavarmentes, produktív munkavégzést jelenti, meg kell oldani például az irodai környezet akusztikai problémáit, vagy a túl meleggel és túl hideggel kapcsolatos gondokat. A WELL ezeken kívül teljeskörű akadálymentesítést követel meg, ami jóval szigorúbb előírás, mint a jelenlegi magyar követelmények.

A lélek kritérium az egyik legkevésbé megfogható követelmény talán, sokak számára megmosolyogtató, de a jövő akkor is az, hogy teljesen más szemlélettel tekintsünk az irodákra. A kognitív és érzelmi környezet ugyanis kihat a lelkiállapotra, így hozzájárul a lelki megbetegedések elkerüléséhez. Ide tartozik például a stressz kezelése is – például kis helyiségek kialakítása épületen belül, ahol meditálni, jógázni lehet, vagy éppen egy bokszzsák segítségével lehet levezetni a felgyülemlett feszültséget. De a WELL támogatja azt is, hogy a munkahelyi alvás és pihenés lehetősége is megteremtésre kerüljön, például ilyen bútorzat elhelyezésével, amelynek köszönhetően a dolgozók a reggeli energiájukat visszanyerhetik.

Forrás: https://www.portfolio.hu/ingatlan/iroda/az-iroda-megbetegit-de-mit-tegyunk-ha-megis-sokaig-akarunk-elni.275357.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.