Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Úton van már a megvalósulás felé a gondolatolvasó készülék

Posted by Suggestor - 2018. február 5. hétfő

A tudósok mágneses rezonancia készülékkel vizsgálták a kísérleti személyek elméjét, hogy megállapítsák, milyen zenét hallgatnak éppen.

A D’Or Kutató és Oktató Intézet a technika fejlesztése céljából végezte a kísérleteket. Elképzelhető, hogy a jövőben a hallgatóság képzeletének és belső beszédének monitorozására használnák a szerkezetet.

Klinikai téren pedig a bezártság-szindrómában* szenvedő betegekkel való kommunikáció lehetőségét teremtenék meg vele.

*A bezártság-szindróma (locked-in szindróma) egy olyan állapot, amelyben a beteg öntudatánál van, de nem képes mozogni, sem kommunikálni. Ilyen esetben a test csaknem minden akaratlagosan mozgatható izma lebénul, csak a szem vagy csak az arcizmok mozgathatók.

A kísérlet folyamán hat önkéntes 40 zenedarabot hallgatott meg: klasszikus zenét, rock, pop, jazz zenét. Minden egyes zeneszám “ujjlenyomatát” felvette a kísérleti személy agyából a mágneses rezonancia készülék, és a számítógép megtanulta megkülönböztetni és beazonosítani az egyes zenedarabok agyi mintázatát – miközben figyelembe vette a zene tonalitását, dinamikáját, ritmusát és egyéb megkülönböztető jegyeit.

Ezután, az várták a kutatók, hogy a számítógép képes lesz az ellenkező műveletre is: képes lesz azonosítani, melyik résztvevő melyik zeneszámot hallgatja – egyedül az agyi aktivitást figyelembe véve. Amikor két szóba jöhető darab közül kellett választani a gépnek, 85 %-os pontossággal találta el a zenét, ami az előző kutatásokhoz képest kiváló eredmény.

Majd nehezítettek a feltételeken a kutatók, nem kettő, hanem tíz darab közül kellett kiválasztani a helyeset. A számítógép 74 %-ban volt sikeres.

Az agy dekódolása és a gépi tanulás előtt megnyílnak a kommunikáció kapui, legyen szó bármilyen nyelvről, a fordítás előtt nem lesz akadály.

„A gépek dalokba önthetik majd zenei gondolatainkat” – mondja Sebastian Hoefle a D’Or Institute kutatója, és a Rio de Janeiro-i Egyetem PhD hallgatója. (A kutatást egyébként brazil, német, finn és indiai kutatók együtt végezték.)

Hoefle szerint az agykódolás kutatása segít megérteni az idegrendszer működését és kapcsolódását a mesterséges intelligencia felhasználásához.

A jövőben például, arra szeretnének választ találni a kutatók, hogy »milyen tulajdonságai miatt szeretnek egy dalt egyes emberek, és mások miért nem?«, vagy »hajlamos-e az agyunk egy bizonyos típusú zenét preferálni?«

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180202085237.htm

Egy hozzászólás to “Úton van már a megvalósulás felé a gondolatolvasó készülék”

  1. István said

    Ez nagyon izgalmas, perspektivikus és nagyon időszerű kutatás! 👍
    A kérdések persze rögtön adják magukat:
    – lehet-e, fogják-e ezt használni például rendőrségi kihallgatásnál? A hazugságvizsgálónál ez minőségileg több információt ad – ténylegesen választ adhat a feltett kérdésre.
    – hol lehet/kell/szabad meghúzni a használatának a határait?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.