Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Szennyezett a talaj mikroműanyagokkal, és van egy rossz hírünk: a táplálék is

Posted by Suggestor - 2018. február 8. csütörtök

A Leibniz Ökológiai és Halászati Intézet kutatói arra figyelmeztetnek, hogy világszerte nagy gond már ma is a talaj mikroszkopikus műanyagokkal való szennyezettsége, amely negatív hatást fog gyakorolni a szárazföldi ökoszisztémákra.

Közismert, hogy az óceánokat már beszennyezte a mikroplasztik, de mi a helyzet a szárazfölddel?

„Bár kevés kutatás foglalkozott ezzel, az eredményeik aggasztóak: a műanyag apró részecskéi mindenütt ott vannak már szerte a világon, és sokféle negatív hatást okozhatnak. A mikro- és a nanoméretű műanyagok eddig megfigyelt hatása azt jelzi, hogy súlyos veszélyre számíthatunk a földi ökoszisztémák tekintetében” – magyarázza Anderson Abel de Souza Machado, kutatásvezető.

Évente több mint 400 millió tonna műanyagot termelünk. A becslések szerint a műanyag hulladék egyharmada a talajban vagy az élővizekben végzi. A műanyag nagy része 5 milliméternél kisebb részecskékre esik szét – ezt nevezzük mikroműanyagnak – , ami tovább bomlik le nanorészecskékre. Ennek a mérete már 0.1 mikrométernél is kisebb.

A szárazföldi mikroműanyag szennyezettség valójában sokkal nagyobb,a mint az óceáni – a becslések szerint négyszer- huszonháromszor akkora, környezettől függően.

A szennyvíz »teríti szét« a mikroműanyagot, annak ugyanis a 80-90 százaléka található meg a szennyvízben, például a mosáskor keletkező szálak, pihék formájában. A szennyvíz-iszapot gyakran használják trágyázásra a szántóföldeken, így több ezer tonna mikroműanyag kerül a talajba évente.

Mivel egyes mikroműanyagok olyan tulajdonsággal rendelkeznek, hogy a felületükön megtapadhatnak betegséghordozó organizmusok, megfertőzhetik a környezetet. A talajlakó élőlényekkel kapcsolatba kerülve, károsítják azok egészségét, és akadályozzák a funkciójuk betöltésében. A földigiliszták, például, eltérően alakítják ki a járataikat a talajban

mikroműanyag jelenlétében, ami kihat az állatok egészségére és a talaj állapotára egyaránt.

Általában véve, amikor a műanyag fizikailag lebomlik – feldarabolódik – , új fizikai és kémiai tulajdonságokat vesz fel, megnövekszik a kockázata, hogy megmérgezze az élőlényeket.

A kémiai hatások különösen problematikusak a lebomlási szakaszban, amint Machado és csapata bemutatta.

Például, az olyan adalékanyagok, mint a ftalátok és a biszfenol A kioldódnak a műanyag részecskékből. Ezek az adalékanyagok a hormonrendszerre gyakorolt káros hatásukról ismertek – nem csak a gerinceseknél, de a különböző gerinctelen fajoknál is.

Ráadásul, a nanoméretű részecskék gyulladást okozhatnak, átléphetik a sejtek határát, sőt, az olyan erősen szelektív membránokon is átjutnak, mint a vér-agy gát vagy a méhlepény.

A sejteken belül megváltoztathatják a génkifejeződést vagy a biokémiai reakciókat.

Ezeknek a változásoknak a hosszú távú hatása még nincs kellően feltárva. Azt már azonban kimutatták, hogy a halaknál a vér-agy gáton átjutó nanorészecskék módosítják a viselkedést.

A műanyag részecskék már több táplálékunkban is megtalálhatók.

Az ember táplálékával együtt megeszi a mikrorészecskéket is: már nemcsak a halakban és a tenger gyümölcseiben, de a sóban, a cukorban és a sörben is megtalálták azokat. Lehetséges, hogy a műanyagok már felgyülemlettek a földi élőlényekben is mindenfelé, még azokban is, amelyek nem eszik meg a szó szoros értelmében véve a táplálékukat, például az élesztőgombákban vagy a gombafonalakban.

A mikroméretű műanyagok felvétele vagy elfogyasztása egy újabb, hosszú távon ható stresszfaktor lehet a környezetre nézve. Jelenleg azonban nincsenek standard módszereink a szárazföldi ökoszisztéma mikroműanyag tartalmának meghatározására. Ugyancsak nehéz és munkaigényes dolog az apró műanyag jelenlétének kimutatása a talajból.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180205125728.htm

Reklámok

Egy hozzászólás to “Szennyezett a talaj mikroműanyagokkal, és van egy rossz hírünk: a táplálék is”

  1. uniohid said

    “A szárazföldi mikroműanyag szennyezettség valójában sokkal nagyobb,a mint az óceáni – a becslések szerint négyszer- huszonháromszor akkora, környezettől függően.” : ((

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s