Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ha helyreállítjuk a koenzim Q10 szintet a szervezetben, sikerül legyőzni az inzulinrezisztenciát

Posted by Suggestor - 2018. február 12. hétfő

A koenzim Q koncentrációt alacsonynak találták a Sydney Egyetem (és más, a kutatásban résztvevő egyetemek) kutatói azoknak a személyeknek a zsír- és izomszövetében, akik nem reagáltak az inzulinra, vagyis inzulin rezisztensnek minősültek. Ezt az állapotot pre-diabétesznek, a cukorbetegség előszobájának nevezik.

Amikor a kutatóknak sikerült helyreállítaniuk a koenzim Q szintet, megszűnt az inzulin rezisztencia, és azzal megszűnt a cukorbetegség fenyegetése.

Dr. Daniel Fazakerley (az egyik szerző) úgy magyarázza:

„A koenzim Q fontos szerepet tölt be a tápanyagok, a zsírok és a cukrok felvehető energiává való átalakításában. A mitokondriumban, a sejtek erőművében található koenzim Q biztosítja az energiát termelő elektron-áramlást. Az energiatermelés reaktív kémiai anyagok, oxidánsok termelődésével jár együtt, azok a folyamat melléktermékei, amelyek károsíthatják a sejteket.”

„Előző kutatásainkban kimutattuk, hogy ezek az oxidánsok okozhatják az inzulin rezisztenciát, mert az alacsonyabb mitokondriális koenzim Q-szint fokozta az oxidánstermelődést a mitokondriumban.

Amikor a mitokondrium telítődött koenzimQ-val, képesek voltunk helyreállítani a »normális« mitokondriális oxidáns-szintet – és visszafordítani az inzulin rezisztenciát.

„A koenzim Q-val való ellátás értékes eszköz az inzulin rezisztencia vagy a pre-diabéteszes állapot kezelésében, a 2. típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a demencia megelőzésében.”

Csakhogy a szájon át szedhető koenzim Q táplálékkiegészítők nem elég hatékonyak a mitokondriális koenzim Q szint helyreállításában, mivel kevéssé szívódnak fel.

„Talán ez a kutatás ráirányítja a figyelmet egy alternatív módszer kifejlesztésének szükségességére, amivel kezelni lehet az inzulin rezisztenciát és a pre-diabéteszt. Ha nem egy kívülről bevihető szupplementummal, akkor a szervezet serkentésével: termeljen több koenzimet, vagy találják meg a módját, hogyan lehet megakadályozni a szint csökkenését.”

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180207110109.htm

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Ha helyreállítjuk a koenzim Q10 szintet a szervezetben, sikerül legyőzni az inzulinrezisztenciát”

  1. uniohid said

    „Csakhogy a szájon át szedhető koenzim Q táplálékkiegészítők nem elég hatékonyak a mitokondriális koenzim Q szint helyreállításában, mivel kevéssé szívódnak fel.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: