Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Tüdőkapacitás csökkenésre, asztmára számíthat, aki takarítószereket használ

Posted by Suggestor - 2018. február 20. kedd

MTI-hír

2018. február 19. hétfő 16:00

A takarítószerek rendszeres használata hosszú távon ugyanolyan káros lehet a tüdőre, mint húsz éven át napi 10-20 cigaretta elszívása – állapították meg norvég szakemberek.

A nyugat-norvégiai Bergeni Egyetem kutatói megállapították, hogy azoknak a nőknek, akik rendszeresen használnak az otthonukban takarítószereket, hosszú távon csökken a tüdőkapacitásuk azokhoz a nőkhöz képest, akik nem érintkeznek rendszeresen tisztítószerekkel. A tanulmány 6235 férfi és nő bevonásával készült. A résztvevők egészségi állapotát nagyjából 34 éves koruktól kezdve húsz éven át nyomon követték a kutatók.

Az eredmények szerint a takarítószerek a férfiaknak ugyan nem ártottak, ám a nők tüdejére komoly negatív hatással voltak.

Hozzá kell tenni, hogy nagyon kevés, mindössze 57 férfi dolgozott takarítóként, ami megnehezítette a lehetséges különbségek kimutatását

– nyilatkozta az NRK norvég közszolgálati adónak Oistein Svanes, a tanulmány vezető szerzője.

A mutatók szerint továbbá a takarítószerekkel rendszeresen dolgozó nőknél gyakoribb volt az asztma előfordulása is: a takarítóként dolgozók körében 13,7, a csak otthon takarítóknál 12,3, míg azoknál, akik se otthon, se máshol nem takarítottak, mindössze 9,6 százalék volt az asztmások aránya.

A tüdőkapacitás szempontjából ugyan a takarítószerek rendszeres használata hosszú távon ugyanolyan káros lehet a tüdőre mint húsz éven át napi 10-20 cigaretta elszívása, ám a dohányzás emellett növeli egyebek között a tüdőrák, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), vagy más néven tüdőfogyatkozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, ami a takarítószerekről nem mondható el.

A legegyszerűbb tanács, hogy kerüljük a takarítószerek túlzott használatát: a legtöbb esetben általában a tiszta víz és egy mikroszálas törlőkendő is elegendő

– jegyezte meg Svanes.

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/otthon/bajban-lehetnek-a-magyar-haziasszonyok-asztmat-okozhatnak-a-takaritoszerek.1064029.htm

Független: Amire a tanulmány nem tér ki, az az, hogy aki a tisztítószerek belégzése mellett még cigarettázik is, hatványozottan ki van téve tüdőkárosodásnak.

Egy hozzászólás to “Tüdőkapacitás csökkenésre, asztmára számíthat, aki takarítószereket használ”

  1. uniohid said

    “…kerüljük a takarítószerek túlzott használatát: a legtöbb esetben általában a tiszta víz és egy mikroszálas törlőkendő is elegendő.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.