Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Percenként egy futballpályányi erdő tűnik el a Föld színéről

Posted by Suggestor - 2018. március 22. csütörtök

Infostart / InfoRádió – Fehér Anna 2018. március 21.

Az ENSZ jelentése szerint évi 15 milliárd fa tűnik el a Föld színéről, minden percben egy futballpályányi – március 21. az erdők nemzetközi napja.

Az ENSZ 2013-as közgyűlési határozata szerint március 21-én, a tavaszi napéjegyenlőség idején van az erdők nemzetközi napja.

Minden percben egy futballpályányi erdő tűnik el a Földről, és velük együtt tűnek el az erdei állat- és növényfajok is. A nemzetközi erőfeszítések hatására azonban mérséklődött az erdőirtások száma – mondta az InfoRádiónak Plántek Lea, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének regionális kapcsolattartója.

“Az erdőirtás üteme lelassult, a kilencvenes években évente hét százalékkal csökkentek az erdőterületek világszerte, a 2010-2015 közötti időszakra ez három százalékra mérséklődött” – mondta Plántek Lea.

A haszonfa-kitermelés, az épület-, bútor-, fűrészáru-, tűzifa-, papírgyártás az erdőirtás egyharmadáért felel. A trópusi esőerdőket leginkább a mezőgazdasági területek térhódítása, a bányászat és az illegális fakitermelés veszélyezteti – mondta az InfoRádiónak Gálhidy László. A WWF Magyarország erdővédelmi projektfelelőse hozzátette, az erdőirtás az állatfajok eltűnése és a klímaváltozás miatt is jelentős probléma.

A világ oxigénellátásának ugyanis több mint 40 százaléka a trópusi esőerdőkből ered.

“15-20 százalékban az erdőirtások felelnek azért, hogy a légkörben egyre nagyobb koncentrációban jelenik meg a szén-dioxid. Elvileg megköthető erdőtelepítéssel, de egyelőre sokkal több erdő tűnik el, mint amennyit telepítenek” – mondta Gálhidy László.

Magyarország területének közel 22 százalékát borítják erdők, legtöbb erdőségünk telepített és fakitermelésre szánt terület.

A hazai erdőterület alig 2 százaléka számít az élővilág megőrzése szempontjából kulcsfontosságú, 120 évnél idősebb erdőnek.

Ódor Péter, az MTA Ökölógiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa szerint a klímaváltozás egyre nagyobb próbatétel elé állítja a magyarországi erdőket is.

“Sok fafajnál az egykori állományok felújítása akadályokba ütközik. A csemeték nem tudnak megfelelően növekedni, elszáradnak, elsősorban az aszályos időszakok miatt. Ez a gond már több helyen jelentkezik, például Zalában a bükkösök esetében. A fáknak az ellenállóképessége is lecsökkent a szélsőséges időjárás miatt” – mondta Ódor Péter.

Az árnyat adó, párologtató fák védenek a városi hőszigethatás ellen is, és jelentősen csökkenthetik az energiafelhasználást: megfelelően telepítve 2-8 Celsius-fokkal hűthetik a városi környezet levegőjét, mintegy 30 százalékkal csökkentve a hűtési költségeket.

A Föld mintegy 30 százalékát borítják erdők. A világ megmaradt erdeinek több mint felét ma már mindössze öt ország birtokolja –

Oroszország, Brazília, Kanada, az Egyesült Államok és Kína.

India pedig igyekszik felzárkózni az ötösfogathoz, tavaly június 2-án egy középindiai államban egyetlen nap alatt 66 millió fát ültettek el. A Guinness-rekordot egy másik indiai államtól hódították el, ahol 2016-ban egy nap alatt 49,3 millió fát telepítettek.

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2018/03/21/percenkent-egy-futballpalyanyi-erdovel-kevesebb

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.