Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A hosszú fiatalság titka a fehérjefogyasztás mérsékelt korlátozásában van?

Posted by Suggestor - 2018. április 23. hétfő

MTI-hír

2018. április 22. vasárnap

Egy fehérjecsoport aktivitásának korlátozásával hosszabbították meg legyek élettartamát a University College London (UCL) kutatói, akik szerint az eredményeik azt sugallják, hogy a táplálékbevitel mérsékelt korlátozása védelmet jelenthet az öregedéssel összefüggő számos betegséggel szemben.

Az UCL szakemberei által vezetett kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a fehérjék egy csoportjának – a GATA transzkripciós faktoroknak – a korlátozása miként hosszabbítja meg a legyek élettartamát, és ebben mely szövetek játszanak fontos szerepet. A GATA transzkripciós faktorok jelentős szerepet töltenek be az állatok és emberek szervezetének működésében.

A kutatók ecetmuslicákat használtak modellszervezetként és korlátozták a fehérjemennyiséget – aminosavak formájában – az állatok étrendjében, hogy meghosszabbítsák az élettartamukat. Ezután megnézték, hogy mindez milyen hatással van a fehérjék legyártásában szerepet játszó transzkripció folyamatára a nőstény ecetmuslicák agyában, gyomrában, izmaiban és petefészkében.

Azzal, hogy csökkentettük ennek a transzkripciós faktornak az aktivitását a kifejlett ecetmuslicákban, sikerült reprodukálnunk azt az élettartam-meghosszabbodást, amelyet a fehérjefogyasztás 10 százaléknyi csökkentésével értünk el – magyarázta Adam Dobson, az UCL munkatársa.

A tanulmányunk azt sugallja, hogy a transzkripciós faktorok ezen családja fontos szerepet játszik abban, hogy miként változik az élettartam a fehérjefogyasztás csökkenésével. Mivel ez a gén az egerekben és az emberekben is megtalálható, úgy gondoljuk, hogy az eredményeink kulcsfontosságú betekintést nyújthatnak az öregedés és az étrend kapcsolatába – jegyezte meg Matthew Piper, az NPJ Aging and Mechanisms of Disease című online folyóiratban közölt tanulmány társszerzője.

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/meglehet-a-hosszu-fiatalsag-titka-plasztikai-mutet-sem-kell-hozza.1065716.html

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: