A hosszú fiatalság titka a fehérjefogyasztás mérsékelt korlátozásában van?
Posted by Suggestor - 2018. április 23. hétfő
MTI-hír
2018. április 22. vasárnap
Egy fehérjecsoport aktivitásának korlátozásával hosszabbították meg legyek élettartamát a University College London (UCL) kutatói, akik szerint az eredményeik azt sugallják, hogy a táplálékbevitel mérsékelt korlátozása védelmet jelenthet az öregedéssel összefüggő számos betegséggel szemben.
Az UCL szakemberei által vezetett kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a fehérjék egy csoportjának – a GATA transzkripciós faktoroknak – a korlátozása miként hosszabbítja meg a legyek élettartamát, és ebben mely szövetek játszanak fontos szerepet. A GATA transzkripciós faktorok jelentős szerepet töltenek be az állatok és emberek szervezetének működésében.
A kutatók ecetmuslicákat használtak modellszervezetként és korlátozták a fehérjemennyiséget – aminosavak formájában – az állatok étrendjében, hogy meghosszabbítsák az élettartamukat. Ezután megnézték, hogy mindez milyen hatással van a fehérjék legyártásában szerepet játszó transzkripció folyamatára a nőstény ecetmuslicák agyában, gyomrában, izmaiban és petefészkében.
Azzal, hogy csökkentettük ennek a transzkripciós faktornak az aktivitását a kifejlett ecetmuslicákban, sikerült reprodukálnunk azt az élettartam-meghosszabbodást, amelyet a fehérjefogyasztás 10 százaléknyi csökkentésével értünk el – magyarázta Adam Dobson, az UCL munkatársa.
A tanulmányunk azt sugallja, hogy a transzkripciós faktorok ezen családja fontos szerepet játszik abban, hogy miként változik az élettartam a fehérjefogyasztás csökkenésével. Mivel ez a gén az egerekben és az emberekben is megtalálható, úgy gondoljuk, hogy az eredményeink kulcsfontosságú betekintést nyújthatnak az öregedés és az étrend kapcsolatába – jegyezte meg Matthew Piper, az NPJ Aging and Mechanisms of Disease című online folyóiratban közölt tanulmány társszerzője.
Vélemény, hozzászólás?