Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az étcsokoládé csökkenti a stresszt és a gyulladást, javítja a memóriát

Posted by Suggestor - 2018. április 26. csütörtök

Átvéve a hvg.hu-ról

MTI-hír

A magas kakaótartalmú csokoládé fogyasztása előnyösen hat a memóriára, immunrendszerre, a közérzetre, továbbá csökkenti a stresszt és a gyulladást – állapította meg egy új kutatás.

Két tanulmány mutatta be, milyen hatással van az emberi szervezetre már akár egy tábla csokoládéban található, nagy koncentrációjú kakaó is.

“Éveken át kutattuk az étcsokoládé hatását az idegrendszerre, de mindig a cukortartalom szempontjából: minél édesebb a csoki, annál boldogabbá tesz. Először vizsgáltuk a nagy koncentrációjú kakaót, és biztató eredményekre jutottunk. Minél több kakaó van a csokoládéban, annál jobban támogatja a kognitív működést, a memóriát, a hangulatot és a védekezőrendszert” – foglalta össze Lee S. Berk, a Loma Linda-i Egyetem specialistája, mindkét kutatás vezetője.

A kakaóban található, flavonoid elnevezésű gyógyhatású vegyületek rendkívül hatásos antioxidánsok és gyulladásgátlók.

Az egyik tanulmányban idegsejtek elektromos aktivitását vizsgáló EEG-készülékkel mérték meg az idegrendszer működését 48 gramm 70 százalékos étcsokoládé fogyasztása után fél órával, majd két órával, és azt találták, hogy növekedett az úgynevezett neuroplaszticitás, vagyis az agy képlékenységre való képessége.

A másik tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogyan hat a 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása az emberi immunsejtek génkifejeződésére, különös tekintettel a gyulladást segítő és gátló citokin jelzőmolekulákra. Többek között azt találták, hogy – bonyolult biokémiai folyamatokon keresztül – a kakaó hatására fokozódik a T-immunsejtek aktiválása, a sejtes immunválasz, valamint az érzékelésben részt vevő gének működése.

Berk szerint további vizsgálatokra van szükség nagyobb létszámú résztvevővel, hogy pontosan meghatározzák, mit jelent mindez az immunrendszer és az agyműködés szempontjából, és megértsék az ok-okozati összefüggést a magas kakaótartalmú csokoládé és a megfigyelt előnyös hatások között.

A két kutatást a héten San Diegóban zajló, Experimental Biology 2018 elnevezésű kongresszuson mutatták be.

Forrás: http://hvg.hu/elet/20180425_Szereti_az_etcsokit_Jo_hirunk_van

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s