Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

66 német várost érint súlyosan a légszennyezettség

Posted by Suggestor - 2018. május 19. szombat

Infostart / InfoRádió – Vincze András (München)

2018. május 18. 21:44

Berlinben az ellenzéki Zöldpárt szóvivője ma reggeli tévényilatkozatában a kormányra hárította a felelősséget, hogy az Európai Bizottság pert indít Németország ellen a légszennyezés korlátozására vonatkozó szabályok megsértése miatt.

A kormány szociáldemokrata-párti környezetvédelmi minisztere pedig a tétlenséget vetette a kereszténypárti közlekedésügyi miniszter szemére. Legfőképp a dízelautók kipufogógázából származó nitrogén-dioxid szintje okozza a városok egészségkárosító légszennyezettségét.

Berlinben a környezetvédelmi miniszter kijelentette, hogy az Európai Bizottság lépése egyértelmű intés a gépkocsigyárak számára olyan motorok kifejlesztésére, amelyek emissziós értékei megfelelnek a nemzetközi előírásoknak. Svenja Schulze hozzáfűzte, hogy az ezzel kapcsolatos költségeket az autógyáraknak kell fedezniük, annál is inkább, mert a múltban a hatóságok megtévesztését célzó szoftverrel látták el a dízel meghajtású gépkocsikat.

A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy most a közlekedésügyi miniszteren a sor, mert az eddigi tétlenségi taktika váltotta ki, hogy az Európai Bizottság a többszöri figyelmeztetés után pert indít Németország ellen kötelezettségszegés miatt.

A berlini környezetvédelmi hivatal elnöke a Süddeutsche Zeitung mai számában megjelent interjúban rámutatott arra, hogy a német városok magas légszennyezettségén csak úgy lehet úrrá lenni, ha az autógyárak az euro 4, valamint euro 5-ös emissziós értékű gépkocsijaikat alacsonyabb szintű nitrogén-dioxidot kibocsátó berendezéssel látják el. Maria Kautzberger szerint eddig nem sok eredménnyel járt a szoftvermódosítás, vagy a települések autóbuszainak lecserélése.

Klaus Töpfer egykori közlekedésügyi miniszter, aki egy időben az ENSZ környezetvédelmi programját vezette, a német tévének adott nyilatkozatában helyeselte, hogy az Európai Bizottság Németország, Románia, Olaszország, Nagy-Britannia és Franciaország, valamint Magyarország ellen pert indított az Európai Bíróságon, mert ezáltal végre kellő nyomást gyakorol az érintett országok hatóságaira a levegő szennyezettségének fokozatos csökkentéséről még 2010-ben hozott megállapodás betartására.

Klaus Töpfer nem zárkózott el az elől sem, hogy egyes esetekben kitiltsák a városokból a dízelmeghajtású autókat.

Jelenleg 66 német városban lépi túl a légszennyezettség a megengedett szintet, egy köbméter levegőben ugyanis a nitrogén-dioxid tartalom nem léphetné túl a 40 mikrogrammot. Ezen a téren Münchenben, Stuttgartban és Kölnben a legsúlyosabb a helyzet.

Forrás: https://infostart.hu/tudositoink/2018/05/18/nemet-varosokat-is-sulyosan-erint-a-legszennyezettseg

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.