Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A tengerre épít luxusnegyedet Monaco

Posted by Suggestor - 2018. május 20. vasárnap

Átvéve a vg.hu-ról

2018. 05. 17. 18:18 Kadlót Tibor

Óriásprojekt keretében növeli tengerpartját Monaco, hogy így bővítse a túlzsúfolt városállam telített ingatlanpiacát, és újabb szupergazdagokat csábítson az országba.

Nem a megszokott látvány fogadja a Monacóba látogató turistákat egy héttel a Forma–1-es futam előtt. A várost daruk és építési állványok, a tengert kotrógépek lepték el. A miniállam 2016 óta több tonna homokkal töltötte fel a sekély vizű kikötői szakaszt, hogy helyet teremtsen egy part menti luxuslakónegyednek. Európa egyik legnagyobb építőipari beruházására 2,4 milliárd dollárt költenek – írja a Bloomberg.

A tizenöt hektárosra tervezett Portier Cove nevű negyed 2025-re készül el, és három százalékkal növeli majd a miniállam területét.

Az új városrészben százhúsz luxuslakás és tíz villa épül, de tengerparti korzó és egy Portofino-hangulatú kikötő is lesz majd az építészeti Oscar-díjnak számító Pritzker-díjas Renzo Piano tervei alapján készülő projektben. A veterán olasz építész nevéhez fűződik a párizsi Pompidou központ és a londoni Üvegszilánk felhőkarcoló is.

A grandiózus építőipari beruházással igyekeznek enyhíteni az adóparadicsom lakáshiányát, amely egyébként hozzájárult ahhoz, hogy ma világviszonylatban Monacóban a legdrágábbak a lakóingatlanok. A felfelé vagy a külvárosok felé terjeszkedő Párizzsal vagy New Yorkkal ellentétben Monaco nem hajlandó feláldozni régi épületeit, hogy helyt adjon több vagy magasabb új építésű ingatlannak.

Így azonban csak egyetlen lehetősége marad: a tenger felé terjeszkedni.

Jean-Luc Nguyen, a projekt kormány által kinevezett vezetője szerint Portier Cove megépítésének célja, hogy csúcsminőségű luxuslakásokat biztosítson a letelepedni vágyó vagyonosoknak. Monaco városképe egyébként esztétikailag a hetvenes években ragadt, a modernebb ingatlanok segíthetnek a világ második legkisebb országába csalogatni a milliárdosokat. Az adóparadicsom előnyeit kereső vállalatok és betelepülő gazdagok ugyanis nagyban hozzájárulnak a helyi gazdaság teljesítményéhez.

Az új negyed legkorszerűbb szolgáltatásokkal felszerelt, mintegy 1500 négyzetméteres villáival valóban a legtehetősebbeket célozzák.

Az épülő luxusingatlanok négyzetméterára 30 százalékkal magasabb a városállam átlagának számító 60 ezer dolláros árnál, a kereslet azonban még ennél is feljebb lökheti a végső árakat.

A beruházásnál kiemelt szempont a fenntarthatóság is, Monaco ugyanis 2050-re a teljes karbonsemlegességet tűzte ki célul. Az egész negyedet gyalogosbarátra tervezték, és elektromos bicikliállomásokat állítanak fel. Esővíz-újrahasznosító rendszer is lesz az új városrészben, a lakónegyed energiaellátását pedig 40 százalékban megújuló energiával, hőszivattyúkkal és napelemekkel biztosítják majd. Az új negyed a tervek szerint 4,1 milliárd dollár bevételt hozhat a miniállamnak.

Elkerülnék a Világ-szigetek fiaskóját

A Perzsa-öbölbe épített, a föld országait és kontinenseit formázó mesterséges szigetcsoport több mint háromszáz szigetét 15-50 millió dollárért árulták olyan szupergazdagoknak, mint Richard Branson vagy Brad Pitt. A tengerbe ágyazott, luxusszállodákkal és villákkal teleépített dubaji „földrész” 60 milliárd dolláros veszteséget termelt.

Forrás: https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/a-tengerre-epit-luxusnegyedet-monaco-907649/

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: