Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hogyan okozhat rákot a grillezés?

Posted by Suggestor - 2018. május 25. péntek

Átvéve az index.hu-ról

Hegyeshalmi Richárd

MTI-hír

2018.05.24.

Kínai kutatók szerint a grillezés során keletkező füst a bőr alá is beivódik. Lao Csia-jung, a Csinani Egyetem kutatója az Amerikai Kémiai Társaság Environmental Science & Technology című szakfolyóiratában publikálta a témáról szóló tanulmányát.

Eszerint a füstben lévő rákkeltő anyagok a bőrön át intenzívebben kerülnek be a szervezetbe, mintha belélegeznénk azt.

Az úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) bőrön át történő felszívódásától még a ruházat sem véd meg teljesen.

Ezek akkor keletkeznek, amikor zsír, szaft vagy olaj ég el a parázson. Ekkor a füsttel a magasba emelkednek és a grillezett ételeken is lerakódnak. Az ilyen szénhidrogének nagy mennyiségű felvétele növeli a rákhoz vezető bélelváltozások és a légzőszervi megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Lao és munkatársai húsz olyan fiatal férfi vizeletmintáját vizsgálták, akik Kanton városában két és fél órán át grilleztek. Egyharmaduk grillezett ételt evett, a hússütő közelében állt és belélegezte a füstöt.

Egy másik csoportjuk ugyanúgy a grill mellett állva lélegezte be a füstöt, de nem evett az ételből.

Egyharmaduk nem evett semmit, és arcán maszkkal állt a közelben.

Az elemzések szerint a húst fogyasztók vizeletében volt a legmagasabb a PAH-szint, és a bőrön át több káros anyagot vett fel a férfiak szervezete, mint belélegzés útján. A vizsgálatban kimutatott 16 különböző PAH a ruhájukon is lerakódott. A kutatók ezért azt javasolják a grillezőknek, hogy sütés után öltözzenek át és mossák ki a ruháikat, mert a piszkos ruhák állandó szennyező forrássá válhatnak.

Aki húst grillez, az más káros anyagokkal is kapcsolatba kerül, például a heterociklusos aromás aminokkal (HAA), amik szintén rákhoz vezető bélelváltozásokat idézhetnek elő. Ezek akkor keletkeznek, amikor túl forrón és túl sokáig sül a hús vagy más fehérjetartalmú élelmiszer. Ezért nem szabad semmilyen elszenesedett ételt megenni; minden megégett részt le kell vágni róluk.

Az alumíniumtálak megakadályozhatják az égést, de a savak és sók hatására az alumínium az ételekre kerülhet. Ezért kerülni kell, hogy a savtartalmú vagy sós ételek, például a paradicsom, a sós lében úszó sajtok, vagy a citromlében pácolt halfilé közvetlen kapcsolatba kerüljön az alumíniummal.

A Német Ráktársaság szerint semmit sem szabad grillezni, amit páclében érleltek,

mert a sonkában, a szalonnában és a bécsi kolbászban hő hatására nitrózaminok keletkeznek, amik gyomor- és nyelőcsőrákot okozhatnak.

Forrás: https://index.hu/tudomany/egeszseg/2018/05/24/hogyan_okozhat_rakot_a_grillezes/

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: