Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kulisszatitkok a budapesti csapvízről

Posted by Suggestor - 2018. május 27. vasárnap

Átvéve az elobolygonk.hu-ról

2018. május 22.

Kevés olyan hely van a világban, mint Budapest, ahol bátran fogyaszthatjuk a csapvizet. Mégis időről időre hallhatjuk, hogy ne igyunk belőle, mert ólmot tartalmazhat, és tele lehet gyógyszerszármazékokkal. Vajon jogos a félelem? Az M1 Kosár című magazinja utánajárt, hogy honnan és hogyan kerül a poharunkba a víz.

Sokan azt hiszik, hogy közvetlenül Duna-vizet termelünk ki, és ezt kezeljük, majd ez kerül be a hálózatba. Ám ez tévhit. Van egy kavicsterasz, amely a Duna hordalékából halmozódott föl, és ebbe vannak a kutak lefúrva” – közölte Tamás Lehel víztermelési mérnök.

Már 150 éve így történik a vízellátás Budapesten

A Szentendrei-szigeten, ahonnan a betáplált vizünk 70 százaléka származik, semmilyen tisztítási technológiát nem kell alkalmaznunk, hanem a természet elvégzi helyettünk a tisztítási folyamatokat” – mondta László István, a Fővárosi Vízművek Zrt. üzemirányítási csoportvezetője.

„Kollégáim úgy tízezer mintát vesznek egy évben. A tavalyi évben a paraméter szerinti megfelelőségünk 99,9 százalékos volt” – közölte László István.

A csapvíz ólomszennyezettsége ismert tény, de az érintettek többsége nem tud erről. A súlyosan egészségkárosító nehézfém eltávolítása a vízből a legfontosabb vízminőség-javító feladat. De ez nem érinti az egész hálózatot, csak bizonyos helyeken fordul elő.

Elosztóhálózaton nincs ólomvezetékünk. Viszont bekötővezetékeink, amelyek az utcán húzódó gerincvezetékből a vizet a fogyasztóhoz szállítják, azok sajnos igen, mert elég közkedvelt anyag volt régen. Erre vannak tervek, hogy hogy lehet ezeket a bekötéseket minél hamarabb megszüntetni” – tette hozz László István.

Tényleg vannak gyógyszermaradványok a csapvízben?

„Elég sok mérést végeztünk ez ügyben az egyetemmel, és azt tapasztaltuk, hogy már a kutakban sem tudjuk az esetek 99 százalékában kimutatni a gyógyszermaradványokat. Hogy érzékeljük, milyen mennyiségekről beszélünk, ahhoz, hogy ivóvízzel egykapszulányi mennyiséget be tudjunk vinni a szervezetbe, 5000 évre van szükségünk” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A szakemberek kijelentették: a budapesti víz biztonságos.

Forrás: https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Viz/2018_05₂2/mi_kerul_a_poharba_kulisszatitkok_a_budapesti_csapvizrol

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: