Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nagyra nőtt a magyarok karbonlábnyoma

Posted by Suggestor - 2018. május 31. csütörtök

Átvéve a vg.hu-ról

2018. 05. 29. 18:59

Latyák Balázs

Magyarország szén-dioxid kibocsátása elsősorban a magánháztartások tevékenységéhez, valamint a hazai termelési aktivitáshoz kapcsolódott – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Karbonlábnyom Magyarországon című kiadványában.

A szén-dioxid-kibocsátás termelési megközelítése megmutatja, hogy mekkora emisszió tulajdonítható a magyar gazdaság működésének.

2014-ben ez az érték fejenként elérte a 4,85 tonnát. Ebből 1,31 tonna a magánháztartásokhoz, míg 3,54 tonna a hazai termelési aktivitáshoz kapcsolódott. Ezen belül nagyjából hasonló nagyságrendet képviselt a hazai végső felhasználáshoz kapcsolódó termékek és szolgáltatások, valamint az exportált termékek és szolgáltatások kibocsátása – írja a KSH Karbonlábnyom Magyarországon című kiadványában.

A jelentés szerint hazánkban 2014-ben az egy főre vetített karbonlábnyom elérte a 5,73 tonnányi szén-dioxidot, ami az uniós adatnál (7,19 tonna/fő) lényegesen kedvezőbb.

Ez az érték a magánháztartások általi szén-dioxid-kibocsátásból (1,31 tonna/fő), amelynek forrása döntően a tüzelőanyagok elégetése, illetve a hazai fogyasztott vagy beruházott végtermékek termelési láncán keresztül közvetetten kibocsátott szén-dioxidból (4,42 tonna/fő) tevődött össze.

Ez utóbbiból egyébként 1,74 tonna a hazai termelési aktivitásnak volt tulajdonítható.

További 2,68 tonna szén-dioxid a hazánkon kívüli termelési aktivitásokból származott. Vagyis azáltal, hogy a hazai gazdaság 2014-ben különböző termékeket és szolgáltatásokat importált, Magyarország kevesebb gázt bocsátott ki.

A jelentésből kiderül, hogy a legnagyobb karbonlábnyom-részesedéssel rendelkező nemzetgazdasági ágazatok 2014-ben

az építőipar végső felhasználása volt (522 kilogramm szén-dioxid/fő), amely után közvetlenül a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás és az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása (469 és 352 kilogramm széndioxid/fő) következett.

A KSH végül megjegyzi, 2010–2014 között az energiaellátás karbonlábnyoma az időszak végére jelentősen csökkent, az építőiparé 2010-től 2012-ig mérséklődött, majd újra nőtt, az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártásáé pedig lényegében stagnált.

Ezt jelenti a karbonlábnyom

A hazai karbonlábnyom azt mutatja meg, hogy mennyi szén-dioxidot bocsátottak ki a teljes termelési láncon keresztül a hazai termékkeresletnek tulajdoníthatóan, függetlenül attól, hogy a szén-dioxid-kibocsátás melyik országban, illetve nemzetgazdasági ágazatban merült fel ténylegesen.

Forrás: https://www.vg.hu/kozelet/kornyezetvedelem/nagyra-es-nagyon-nehezre-nott-a-magyarok-karbonlabnyoma-922984/

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: