Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Óriási bukta lett az óbudai levegőtisztító mohafal

Posted by Suggestor - 2018. május 31. csütörtök

Átvéve a greenfo.hu-ról

Meglehetősen szomorú látvány Óbudán, a Kolosy térnél álló csontszáraz, barna high tech mohafal. Ez egy kisebb óriásplakát méretű, dizájnos fémkeretbe foglalt állítólagos légtisztító szerkezet, leginkább olyan, mintha egy stadion eredményjelzőjéhez mindkét oldalán egy-egy padot csavaroztak volna.

A mohafal pusztulása tökéletesen példázza, hogy milyen csábító, ugyanakkor kockázatos dolog progresszívnek lenni. Óbuda önkormányzata 2017 májusának végén, pont egy éve kötött szerződést egy újító német techcéggel egy olyan nagyvárosi légtiszító eszköz bérlésére, ami korábban csak pár helyen volt tesztüzemben.

A találmány lényege, hogy a felületén tenyésző moharétegekkel szűri meg a szennyezett nagyvárosi levegőt. A kifejlesztője azt állítja, hogy a kisszobányi felületen egy kiserdő, vagyis pontosan 275 városi fa légszűrő és –tisztítóképességével rendelkezik.

A berendezés emellett attól high tech, hogy egyrészt teljesen automatizált, a felállítás helyének csapadékhelyzetétől függően akár az esővíz is elég neki, amit szofisztikált belső automata öntözőrendszerével oszt szét, a felesleges esővizet pedig tartályban tudja tárolni, miközben a levegőt mozgató propellereket a napelemeiből nyert árammal forgatja. Másrészt attól, hogy tele van szenzorokkal, így egy kisebb kijelzőn folyamatosan képes tájékoztatni a pillanatnyi légszennyezettségről és a moha aktuális szűrőteljesítményéről.

A 444.hu 2018 május végi képe:

A gyártó cég német weboldalán természetesen minden szép, tökéletes, de ez távol van Óbudától, hiszen itt az egésszel van egy nagy baj: nem működik.

Egyszerűen rosszul tervezték meg a belső öntözőberendezést: a víz a csövein keresztül nem tudott eljutni a moháig, ami emiatt kiszáradt. A szerkezet 2017. őszi telepítése után pár héttel már észrevették, hogy nem jó a vízkeringető rendszer. A problémát megpróbálták külső öntözéssel orvosolni, de ez nem használt szinte semmit. A moha villámgyorsan száradni kezdett, majd nemsokára totálisan kipusztult.

Az önkormányzat weboldalának egy korábbi cikke szerint a német cég inkább elfogadta, hogy az óbudai önkormányzat az első havi bérleti díj – 3300 euró, vagyis 1 millió forint – átutalása után többé ne fizessen neki, de nem volt hajlandó újratelepíteni a mohát.

A képviselő testület, mint a 444.hu megtudta, már március elején döntött arról, hogy felbontja a bérleti szerződést. Az indoklás az volt, hogy a fejlesztő német cég nem tudta garantálni a tesztidőszakban a köztéri bútor folyamatos működését. Óbuda ügyesen lavírozott, mert az első havi díj kifizetésén túl nem utalt át további összegeket, így egymillióból megúszta a kísérletezést.

Így igazából még az sem tudott kiderülni, hogy egy kisszobányi moha tényleg felér-e egy kiserdővel.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2018/05/30/oriasi-bukta-az-obudai-legtisztito-mohafal

Reklámok

4 hozzászólás to “Óriási bukta lett az óbudai levegőtisztító mohafal”

 1. Sándor said

  Nekem van egy olyan gyanúm, hogy egy rosszindulatú embertársunk egyszerűen lefújta mohairtóval. Ez lehetett akár politikai, akár üzleti okokból vagy azért mert az illető egy idióta bunkó. Ahogy nem lehet minden fa mellé sem rendőrt állítani, ez itt sem elvárható. Talán lehetett volna magasabbra rakni – de ki gondolt volna erre.
  Arra alapozom a véleményemet, hogy Londonban, Berlinben, Párizsban, Amszterdamban ugyanez a mohafal működik.

 2. uniohid said

  : (
  “Egyszerűen rosszul tervezték meg a belső öntözőberendezést: a víz a csövein keresztül nem tudott eljutni a moháig, ami emiatt kiszáradt. A szerkezet 2017. őszi telepítése után pár héttel már észrevették, hogy nem jó a vízkeringető rendszer. A problémát megpróbálták külső öntözéssel orvosolni, de ez nem használt szinte semmit. A moha villámgyorsan száradni kezdett, majd nemsokára totálisan kipusztult.”
  : ((((

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s