Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

2100-ra Budapest lesz a világ egyik leggyorsabban melegedő városa

Posted by Suggestor - 2018. június 3. vasárnap

Átvéve az elobolygonk.hu-ról

2018. május 31.

A nyarak napjainkban már jóval melegebbek, mint az ipari forradalom előtt. Ha nem sikerül megfékeznünk a szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok kibocsátását, a hőmérséklet tovább fog emelkedni. Úgy tűnik, a jelenség különösen súlyosan érintheti a magyar fővárost.

A sűrű infrastruktúra és a magas népsűrűség miatt a városokban olyan hőszigetek alakulhatnak ki, melyektől a város akár 7,8 Celsius-fokkal is melegebb lehet, mint a növényekben gazdagabb vidéki települések. A globális felmelegedéssel ez a jelenség még súlyosabbá válhat.

Hogy érzékeltessék, milyen veszély vár a jövő nemzedékeire, a Climate Central elkészített egy interaktív felületet, melyen az ember megnézheti, hogy 2100 nyarára a különböző hőmérséklet-emelkedések mellett milyen forróvá fognak válni a világ nagyobb városai. A legrosszabb forgatókönyv adatai kifejezetten félelmetesek.

Ha a legrosszabb lehetőség valósul meg, az átlagos felmelegedés 4,8 Celsius-fokos lesz. A földrajzi adottságok, valamint a hőszigetek miatt azonban bizonyos városokban nyaranként még nagyobb forróságot tapasztalhatnak.

A Climate Central adatai szerint 2100-ra a legnagyobb mértékben melegedő város Szófia lesz, Budapest pedig a tizedik.

Fővárosunkban a nyári forróság a század végére olyan lehet, mint napjainkban az Égei-tenger partján fekvő İzmirben.

Bizonyos városok olyan mértékben melegednek majd fel, hogy jelenleg nincs település, melyhez hasonlíthatnánk a forróságukat. A szudáni fővárosban, Kartúmban például a nyári átlaghőmérséklet 44,1 Celsius-fokos lesz, amennyiben nem sikerül az üvegházhatású gázok kibocsátását kordában tartani.

Igaz, ha gátat is tudunk szabni a szennyezésnek, a hőmérséklet továbbra is emelkedni fog. A melegedés mértékét azonban így több Celsius-fokkal csökkenthetjük.

Forrás: https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Klimavedelem/2018₀5₃1/2100ra_budapest_lesz_a_vilag_egyik_leggyorsabban_melegedo_varosa

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s