Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A hulladék nélküli világ álma

Posted by Suggestor - 2018. június 22. péntek

Átvéve az elobolygonk.hu-ról (szerkesztve)

2018. június 12.

A becslések szerint a termékgyártás során felhasznált anyagok csupán egy százaléka marad „használatban” hat hónappal az értékesítés után. Ma a világ top 100 vállalatának közel fele rendelkezik már olyan koncepcióval, amelynek célja, hogy az általuk felhasznált anyagok folyamatosan használatban maradjanak. Ez a koncepció nem más, mint a körforgásos gazdaság.

A körforgásos gazdaságban nincs hulladék, és a jelenleg működő lineáris gazdasággal ellentétben ez egy olyan modell, amelyben a ma termékei a jövő alapanyagai. Ugyanakkor több, mint újrahasznosítás – ez egy gazdasági modell, amely újraírja a terméktervezés, gyártás, fogyasztás folyamatát, ezzel megnyitva új, eddig kiaknázatlan (másod)piacokat a vállalatok számára.

Az erőforrás-szűkösség, a technológiai áttörések (…) olyan környezetet hoznak létre, melyben pazarlás, ha a termékek a szemétlerakóban végzik.

Miért csak most kerül előtérbe a körforgásos gazdaság?

Növekvő népesség mellett egyre több erőforrást élünk fel – a Yorki Egyetem kutatásai alapján a jelenlegi nyersanyagtípusok 20 százaléka a következő 50, közel 35 százaléka pedig 100 éven belül ki fog fogyni, miközben legnagyobb részüket nem használjuk fel újra.

Átalakulnak a fogyasztói igények is, a fenntarthatóság eladhatóvá vált, növeli a márkaértéket, illetve az Y és Z generáció számára különösen fontos szempont.

Míg az első ipari forradalom megismertette a világot a hulladék jelenségével, a negyediknek megvan az esélye arra, hogy megszüntesse, de legalábbis nagymértékben csökkentse azt a digitalizáción és a big data elemzésen keresztül.

A körforgásos gazdaság eszközei változatosak, attól függően, hogy az értékláncon belül ki a felelős a hulladékért: a beszállító, a gyártó vagy a fogyasztó – vagy akár mindannyian közösen.

A fenntartható dizájn azt jelenti, hogy a vállalatok már a termék tervezése során végiggondolják a termék teljes életciklusát, és igyekeznek annak környezeti lábnyomát már előre minimalizálni.

A sharing economy a kihasználatlan termékek, erőforrások (autók, épületek) közös használatát jelenti. Térnyerését a technológiai fejlődés mellett az is lehetővé teszi, hogy a globalizáció hatására csökkenni kezdett az emberek igénye arra, hogy valamit tulajdonoljanak.

Felértékelődik a karbantartás és javítás szerepe is, ezzel a már legyártott, használatban lévő termékek élettartama növelhető.

A körforgásos gazdaság több, mint újrahasznosítás, eszközei iparágakon átívelnek. Ami az egyik iparág hulladéka, az egy másik iparág alapanyaga lehet, így mind költségcsökkenést eredményező, mind pedig hatékonyság- és márkaérték-növelő együttműködések jöhetnek létre akár iparágak között is” – vallja Perger Júlia, a PwC Magyarország üzleti tanácsadója.

Ha ez a trend folytatódik, idővel az átállás már nemcsak egy lehetőség lesz, hanem a követendő út.

Forrás: https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Gazdasag/2018₀6₁2/elkepzelheto_a_vilag_hulladek_nelkul

Egy hozzászólás a “A hulladék nélküli világ álma”

  1. UNIOHID said

    “Felértékelődik a karbantartás és javítás szerepe is, ezzel a már legyártott, használatban lévő termékek élettartama növelhető.”

    – Remélem, visszajön az (őrületes betervezett, beépített) ún. tervezett tönkremenetel előtti értelmes konstrukciós gyakorlat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: