Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Különleges légi védőpajzsot kaptak az orosz nagyvárosok

Posted by Suggestor - 2018. június 30. szombat

Infostart 2018. június 29.

Minden orosz nagyvárosban üzembe helyezték az anti-drón radarpajzsot, amivel keményen igyekeznek rászorítani a pilóta nélküli eszközök használóit a szabálykövető repülésre.

A radar pajzsot alacsony magasságban repülő, kis méretű célok felderítésére dolgozták ki, így nagyon nehéz azt kijátszani – írja az airportal.hu a Russian Aviation-ra hivatkozva.

A feladat főként a kiemelten fontos zónák védelme – ilyen a moszkvai Vörös Tér – a szabálytalanul használt drónoktól, de a rendszer teljes városokat is belát – állítják az üzemeltető Orosz Légierő részéről.

A következő lépésben olyan hálózat kiépítése a cél, amely üzemszerű működése során teljesen automatizáltan ellenőrzi a kérdéses területek feletti légteret. Ilyen rendszer az első számú prioritást élvező moszkvai zónában már van.

Azt nem tudni, hogy a tiltott területeken detektált drónokkal pontosan mit is kezdenek majd, mivel az ilyen eszközöket akár több kilométerről is lehet vezérelni, a használót felderíteni pedig nagyon nehéz.

Más a nyugati mentalitás

A világ másik részén, az USA-ban, de mostanában már Európában is egy teljesen más felfogás kezd kialakulni a drónokkal kapcsolatban, mint Oroszországban.

Hasonló rendszerek telepítése helyett Amerikában a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) ún. no-drone zónákat jelöl ki, ezek egy része állandóan tiltott a repülésre, míg mások csak időszakosan.

Ezekről a közösségi média felületeken is folyamatosan tájékoztatják a lakosságot, ami az esetek nagy részében eredményes, nem sűrűn történnek nagyobb incidensek.

Az FAA ugyanakkor az eszközök gyártójával is szorosan együttműködik, ennek eredményeképpen például a kínai DJI műholdas helymeghatározással felszerelt multikopterei a no-drone zónákban nem is szállnak fel, a használó utasításai ellenére sem.

Forrás: https://infostart.hu/kulfold/2018/06/29/kulonleges-legi-vedopajzsot-kaptak-az-orosz-nagyvarosok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: