Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A globális felmelegedés kétszerese lehet az eddig véltnek

Posted by Suggestor - 2018. július 7. szombat

Átvéve az index.hu-ról

Hegyeshalmi Richárd

2018.07.05.

Egy új tanulmány szerint a globális felmelegedés mértéke kétszer nagyobb lehet a korábban feltételezettnél. A felmelegedés a duplája is lehet a korábban becsültnek, a tengerszint pedig hat méterrel is megemelkedhet, ha a globális átlaghőmérséklet 2 Celsius-fokkal nő.

A tanulmányt egy nemzetközi kutatócsoport készítette, A 17 országból származó kutatók a Nature Geoscience új számában publikálták az észrevételeiket. Mint írják, a megfigyeléseken alapuló bizonyítékok az elmúlt 3,5 millió évből származnak; ekkor a felmelegedés mértéke 0,5-2 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a XIX. században az iparosodás előtt. Azt is bemutatták, hogy a sarkvidéki jégtakaróknak mekkora területe olvadhat el.

A múlt melegebb periódusainak vizsgálata arra utal, hogy számos gyorsító mechanizmusamit a mai klímamodellek figyelmen kívül hagynak – hosszú távon megnövelik a felmelegedés mértékét, ráadásul a mai klímamodelleken túlmutató mértékben. Ebből viszont az következik, hogy a 2 Celsius-fokos emelkedést megelőző szénkibocsátási tervek jóval alacsonyabbak lehetnek a véltnél, ami kisebb hibahatárt szab a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célkitűzéseknek.

– írta a tanulmány vezető szerzője, Hubertus Fischer professzor.

Ugyanakkor a bolygó ma gyorsabban melegszik, mint az említett periódusokban bármikor, mivel a szén-dioxid-kibocsátás mértéke továbbra is nő. Ha ma leállítanánk minden károsanyag-kibocsátást, akkor is évszázadokig tartana, mire elérnénk az egyensúlyi helyzetet.

A felmelegedés mélyre ható változásokat okozott a Föld ökoszisztémájában. Az antarktiszi és a grönlandi jégsapkák sokkal kisebbek voltak; a tengerszint legalább hat méterrel volt magasabb; a tengeri planktonok átrendezték az óceánok élővilágát; az erdők és tundrák 200 kilométerrel feljebb húzódtak; a Szahara zöldellő környezet volt.

Mindössze 2 Celsius-fokos felmelegedéssel – és talán már 1,5 Celsius-fokossal is – jelentős, mélyreható változások következhetnek be a Földön. Számíthatunk rá, hogy a tengerszint-emelkedés visszafordíthatatlan lesz a századfordulóra, és ez a világ népességére, infrastruktúrájára és gazdaságára is komoly hatással lesz.

– írta a tanulmány társszerzője, Alan Mix professzor.

A mai klímamodellek ezeket a hatásokat általában alábecsülik, mert a rövid távú hatásokra koncentrálnak.

(Phys.org)

https://index.hu/tudomany/2018/07/05/tudjak_mekkora_szopas_lesz_a_globalis_felmelegedes/

2 hozzászólás to “A globális felmelegedés kétszerese lehet az eddig véltnek”

  1. uniohid said

    “… a tengerszint pedig hat méterrel is megemelkedhet, ha a globális átlaghőmérséklet 2 Celsius-fokkal nő.” – 6?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.