Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A katicák utálják a rockzenét

Posted by Suggestor - 2018. július 14. szombat

Átvéve a qubit.hu-ról

07.12. 231 TUDOMÁNY

Dippold Ádám

Brandon Barton, a Mississippi Állami Egyetem entomológusa az AC/DC 1980-as állítását vizsgálta a Back in Black albumról, amely szerint a „rock and roll nem zajszennyezés” („Rock ‘n’ roll ain’t noise pollution”) , és arra kellett rájönnie, hogy Youngéknak ebben az esetben nem volt igazuk – már ami a harlekinkaticákat illeti.

Az eddig is világos volt a kutatók számára, hogy az emberi tevékenység által keltett zajjal befolyásoljuk a Föld lakóinak a viselkedését: a tengerbiológusok például arra figyelmeztetnek, hogy a megnövekedett hajóforgalommal megkeserítjük a tengeri emlősök életét, de műfajokra lebontva még senki sem vizsgálta a zaj rovarokra gyakorolt hatását.

Barton kutatásából úgy tűnik, hogy a katicabogarak egész jól viselik a countryt és a hétköznapi zajokat, a hard rock viszont kikészíti őket: a bogarak feleannyi levéltetvet fogyasztottak, ha AC/DC-t hallgattattak velük, mint máskor.

Az erőteljes basszus zavarhatja össze őket

A kutatás során Bartonék azonos hangerőn játszották le az utcazajokat, countryszámokat és rockzenéket a bogaraknak, és megfigyelték, hogy húsz fokon, száz decibeles hangerő mellett mennyi levéltetvet fogyasztanak el tizenhat órán belül a szójáról. A szirénazaj és a légkalapács hatására nem történt lényegi változás a zaj nélküli környezethez képest, de az AC/DC mellett a bogarak sajnos a Guns N’ Rosest és a Lynyrd Skynyrdet sem szerették.

Barton szerint valószínű, hogy a bogarakat az erőteljes basszus zavarja össze, ezért nem jeleskednek ilyenkor a vadászatban – akárhogy is legyen, amikor megkapták az AC/DC-s kezelést, negyvenszer annyi levéltetű maradt a tárolóban, mint amikor néma csendben hagyták őket vadászni. Amikor halkabban játszották le nekik a Back in Blacket, a harlekinkaticák étvágya is visszatért, a fogyasztásuk pedig alig mutatott eltérést a kontrollcsoporthoz képest.

A kutatás természetesen nem a rockzene veszélyeire akarta felhívni a figyelmet, hanem arra, hogy a környezeti zajok nem csupán az embert, a bálnákat és a költöző madarakat terhelik meg, hanem a rovarokat is.

Forrás: https://qubit.hu/2018/07/12/tudomanyos-attores-a-katicak-utaljak-az-acdc-t

Egy hozzászólás a “A katicák utálják a rockzenét”

  1. uniohid said

    “… a környezeti zajok nem csupán az embert, a bálnákat és a költöző madarakat terhelik meg, hanem a rovarokat is.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: