Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Elon Musk és a Google vezetői is aláírták a jövőnk biztonságát garantálni hivatott nyilatkozatot

Posted by Suggestor - 2018. július 19. csütörtök

Átvéve az infostart.hu-ról

Infostart 2018. július 18. 18:44

A mesterséges intelligencia (MI) gurui közül sokan ígéretet tettek, hogy nem építenek halálos mesterséges intelligencia-fegyvert. Egy videón mutatták be, milyen egy iskolai terrortámadás halálos MI-fegyverekkel.

Az emberiség jövőjéről a technológiai kihívásokat figyelembe véve gondolkodó szervezet, Az Élet Jövője Intézet (The Future of Life Institute) oldalán jelent meg az a nyilatkozat, amelyben a mesterséges intelligencia (AI) területén dolgozó 164 szervezet és 2410 személy tesz ígéretet arra, hogy kutatásaikat jó célra használják, és nem fejlesztenek ki halálos AI-fegyvereket.

„A mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerepet játszhat a katonai rendszerekben. Az állampolgároknak, törvényhozóknak és vezetőknek sürgősen különbséget kell tenniük az AI elfogadható és elfogadhatatlan használata között. Ennek fényében mi, aláírók egyetértünk abban, hogy az emberi élet elvételének döntését sosem szabad a gépek kezébe adni” – idézte a nyilatkozatot a Qubit. A dokumentum végén arra kérik a techcégeket és a kormányokat, hogy szabályokban és törvényekben rendelkezzenek a halálos AI-fegyverek ellen.

Amilyen nehéz irányítani, olyan könnyű feltörni

Az aláírók közt a legnagyobb mesterséges intelligenciával foglalkozó cégek, a nagy AI-szervezetek, valamint több egyetem és kutatóközpont között megtaláljuk a terület legfontosabb szereplőjét, a Google DeepMindot és vezetőit, de magánszemélyként az az Elon Musk is aláírta a nyilatkozatot, aki a Tesla és a SpaceX mellett az OpenAI nevű kutatócég alapítója is.

Az Élet Jövője Intézet szerint az intelligens fegyverekkel szemben felmerülő etikai kérdések mellett az is szerepet játszik az azok nemzetközi tiltását sürgető javaslatokban, hogy egy átmeneti technológiai időszakban nagy esély van arra, hogy az ilyen fegyvereket nehéz lesz irányítani, de annál könnyebb meghackelni, illetve a feketepiacon beszerezni. Hogy mekkora káoszt okozhatnak a halálos AI-fegyverek, arról egy sötét jövőt illusztráló videót is készítettek:

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2018/07/18/elon-musk-es-a-google-vezetoi-is-alairtak-a-jovonk-biztonsagat-garantalni-hivatott-nyilatkozatot

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.