Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem látjuk a túlnépesedés következményeit

Posted by Suggestor - 2018. július 22. vasárnap

Átvéve az elobolygo.hu-ról

Két alaptételt kell figyelembe vennünk lehetséges jövőnk előrevetítéséhez: az egyik az, hogy az ember legtöbb ökológiai kárt okozó tevékenysége a mezőgazdaság, a másik az, hogy nincs elképzelésünk sem a jövőbeli népességnövekedés  következményeiről, mert az emberiség létszáma ekkora még sohasem volt.

Ahhoz, hogy a hamarosan tízmilliárdos emberiséget etessük, növelni kellene a mezőgazdaság termelékenységét, de ez a törekvés a környezet további rombolását hozza magával.

A jelenkori populációnövekedés példa nélküli az emberiség történelmében, nincs olyan múltbéli precedens, amelyet megvizsgálva legalább halvány elképzelésünk lehetne arról, hogy mik lehetnek a következményei

– írja a BBC. Történelmének túlnyomó részében csupán néhány millió ember népesítette be a Földet. Csak a 19. század elején haladtuk meg az 1 milliárdos, és 1920-ra a 2 milliárdos népességszámot.

A kutatások szerint a legnagyobb népességnövekedést a harmadik világ városainak kell majd elszenvedniük. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha ezek az emberek nem változtatnak sokat jelenlegi életmódjukon, akkor ez a plusz 1-2 milliárd ember aránylag mérsékelt hatással lesz a bolygó globális állapotára. Természetesen az érintett országok táplálékellátása sokkal nehezebbé válik, de ha ugyanezen emberek New Yorkban vagy Londonban próbálnának megélni, és eközben a mai nyugati nagyvárosi életformát folytatni, az az egész emberiségre nézve sokkal nagyobb katasztrófát jelentene.

A harmadik világ városai egy lakosra vetítve ma kevesebb mint 1 tonna szén-dioxidot juttatnak a légkörbe évente, ugyanez az érték a nyugati nagyvárosokban 6-30 tonna.

Persze ez azt feltételezi, hogy a ma még elmaradott – vagy a bevett optimista gazdaságfilozófiai megnevezéssel: fejlődő – országok lakói soha nem akarnak majd úgy élni, mint a fejlett civilizációk polgárai. Nos ez az, ami biztosan nem lesz így. Éppen ezért félnek a demográfusok sokkal jobban attól, hogy néhány évtizeden belül minden ember annyit akar majd fogyasztani, mint ma az Egyesült Államok állampolgárai, mint attól, hogy néhány milliárddal több embert kell etetni.

(Rövidítve, az eredeti cikk az alábbi linkre kattintva olvasható)

Forrás: https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Klimavedelem/2018_02_28/nem_latjuk_a_tulnepesedes_kovetkezmenyeit

Egy hozzászólás to “Nem látjuk a túlnépesedés következményeit”

  1. uniohid said

    “Történelmének túlnyomó részében csupán néhány millió ember népesítette be a Földet. Csak a 19. század elején haladtuk meg az 1 milliárdos, és 1920-ra a 2 milliárdos népességszámot.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.